Maraton pentru depunerea declarației 200

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care sătmărenii își pot depune declarațiile de venit pentru anul 2009. Începând de mâine, se aplică amenzi de întârziere cuprinse între 10 și 100 de lei, care trebuie plătite pe loc.

Forfotă mare azi pe holurile Direcţiei de Finanţe. Zeci de sătmăreni s-au trezit dis-de-dimineață ca să îşi depună declarația de venit pe anul 2009, azi fiind ultima zi în care nu se percep penalizări.
Aproximativ 9.000 de sătmăreni sunt înregistrați în evidențele Finanțelor Publice, aceștia realizând venituri în perioada 1 ianuarie 2009  - 31 decembrie 2009 din activități independente, închirieri, arendă, activități agricole și operațiuni de valută la termen. Câştigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale, şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, sunt considerate venituri neimpozabile, acestea nu se declară prin „Declaraţia privind veniturile realizate“ pentru anul fiscal 2009.

Oameni dezinformați


Mulți dintre cei care se aflau în această dimineață la Finanțe au aflat întâmplător că azi este ultima zi în care se pot depune declarațiile de venit. „Norocul meu a fost că am auzit la televizor că azi este ultima zi. Până să vină criza financiară aveam timp să le depun încă înainte cu o lună de termenul limită, însă acum trebuie să alerg pentru a câștiga o pâine în plus și nu am timp de aproape nimic“, a declarat Levente Miklos, un sătmărean care aștepta să-și depună declarația.
Acesta știa însă că este pasibil de o amendă în cazul nedepunerii. „De amenzi am auzit, tocmai din acest motiv am preferat să mă aliniez și eu în rând cu restul sătmărenilor și să vin la Finanțe pentru a-mi declara veniturile“, susţine sătmăreanul.

Amenzi pe loc

Persoanele care nu își depun nici astăzi declarația 200 vor fi amendate pe loc, în momentul în care se prezintă cu declarația. „Amenzile sunt cuprinse între 10 și 100 lei pentru persoanele fizice. Dacă nu depun la termen vor fi notificați, iar în momentul în care se prezintă la noi, amenda se percepe pe loc“, a declarat Dana Godja, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare. Aceasta a mai spus că nu se știe deocamdată număr celor care și-au depus declarația. „Există trei metode de a depune această fișă: online, recomandată prin poştă sau personal, la Finanțe“, a mai spus Dana Godja.

Ultima zi și pentru 230

Tot azi este ultima zi în care se  poate depune și formularul 230 privind destinația sumei reprezentând 2% din impozitul anual. În cazul în care nu se depune la termen, solicitantul va pierde dreptul de a mai vira suma respectivă către o fundaţie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite