Maraton de vaccinare cu doze gata de expirare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiune contra cronometru pentru medicii sătmăreni, care încep mâine imunizarea bebeluşilor rămaşi nevaccinaţi împotriva TBC. Spitalele au de vaccinat aproximativ 800 de bebeluşi până la 31 mai, când expiră dozele donate de Ungaria.

În data de 31 mai expiră valabilitatea dozelor de vaccin primite ca donaţie din partea statului maghiar, după ce Institutul Cantacuzino a încetat producţia vaccinului românesc împotriva TBC. „Vaccinul expiră pe data de 31 mai, însă colegii maghiari au dat asigurări, printr-un certificat de garanţie care se află la Ministerul Sănătăţii, că perioada de valabilitate a vacinului este prelungită cu şase luni. Mamele care nu îşi vor vaccina bebeluşii îşi vor asuma întreaga răspundere în cazul în care micuţii se vor îmbolnăvii“, a declarat Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare.
Judeţul Satu Mare a primit 1.000 de doze de vaccin cu care se pot imuniza 2.000 de copii.

Consult la medicul de familie
În spitalele sătmărene, campania de imunizare a bebeluşilor cu vaccin BCG începe joi, 13 mai. Înainte de a se prezenta cu copii la vaccin, mamele sunt sfătuite să treacă pe la medicul de familie pentru un consult. Copiii bolnavi nu vor primi vaccin. În municipiul Satu Mare campania începe joi, între orele 10.00 şi 14.00 la etajul I, camera 40 a Spitalului Judeţean. Vaccinarea se va face zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar stabilit. La Spitalul din Carei, vaccinarea se va face la secţia de Urgenţe Pediatrie în zilele de marţi, 18 şi 25 mai, şi vineri, 14, 21 şi 28 mai, între orele 10.00 şi 12.00, iar în Negreşti Oaş vaccinarea are loc în zilele de marţi şi vinery, între orele 8.00 şi 10.30. La Tăşnad, campania începe marţi, 18 mai, între orele 10.00 şi 13.00, şi continuă miercuri, 26 mai, între orele 9.30 şi 13.00.

Reacţii postvaccinale
Dorina Dragoş Guran, purtătorul de cuvânt al DSP Satu Mare, anunţă mamele că în urma administrării acestui vaccin, în unele cazuri, pot apărea reacţii postvaccinale, umflături, care de regulă dispar după 30 de minute, însă pot apărea noduli care vor persista maxim patru luni. „Este posibil ca aceşti noduli să producă o secreţie care va dispărea după patru luni“, a mai spus medical epidemiolog.
Vaccinul nu va fi administrat copiilor alergici la componentele vaccinului, celor cu febră peste 38,5 grade, celor care suferă de boli infecţioase acute, copiilor cu infecţii de piele sau cu imunitatea scăzută, tumori maligne sau alte boli precum HIV, SIDA sau TBC.

Citat
Mamele care nu îşi vor vaccina bebeluşii îşi vor asuma întreaga răspundere în cazul în care micuţii se vor îmbolnăvii
Dorel Coica, directorul DSP Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite