Mai mulţi bani pentru bugetarii sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 334 de milioane de lei cere anul acesta Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Ministerului Finanţelor,  pentru plata salariilor celor 13.994 de angajaţi, cu circa 64 de milioane de lei mai mult faţă de anul trecut. Anul acesta un bugetar sătmărean va avea în medie, un câştig salarial brut de 1.988 de lei.


Peste 334 de milioane de lei cere Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare Ministerului Finanţelor , anul acesta, pentru plata salariilor celor 13.994 de angajaţi ai Consiliului Judeţean, ai primăriilor din judeţ şi ale instituţiilor subordonate acestora, inclusiv ale unităţilor de învăţământ. Suma solicitată de judeţul Satu Mare cuprinde şi majorarea cu 15 % a salariilor în anul 2011 faţă de salariile din luna octombrie 2010,pe care Guvernul ar trebui să o achite, potrivit legii nr. 285/ 2010 privind salarizarea în anul 2011.  În pofida multiplelor măsuri guvernamentale de reducere a cheltuielilor cu salariile din sistemul bugetar,  suma solicitată este mai mare faţă de anul trecut, când, înainte de reducerea de 25 %, cheltuielile de personal estimate la nivelul judeţului nu depăşeau 270 de milioane de lei. „Personalul bugetar este aproximativ acelaşi ca la începutul anului trecut. Sumele solicitate pentru salariile acestora în 2010 au fost, fără sistemul sanitar preluat de judeţ în toamnă, de circa 270 de milioane de lei“, spune Dan Maier, directorul DGFP Satu Mare.

Nicio disponibilizare

Potrivit Instituţiei Prefectului, niciun angajat din cadrul primăriilor din judeţ sau din cadrul structurilor subordonate Consiliului Judeţean nu au fost disponibilizate anul trecut. Ordonanța de Urgenţă a Guvernului 63 din 30 iunie 2010, privind finanţele publice locale şi stabilirea unor măsuri financiare, obliga autorităţile locale să reducă numărul angajaţilor, potrivit unor normative. „Niciun angajat din cadrul primăriilor şi a Consiliului  Judeţan nu a fost disponibilizat ca urmare a a aplicării acestei Ordonanţe. O singură problemă a fost la Consiliul Judeţean, dar s-a rezolvat prin preluarea de către Primăria Satu Mare a Filarmonicii şi a Teatrului de Nord“, explică prefectul Radu Giurcă. Acesta crede că, respectarea organigramelor este motivul pentru care suma destinată salariilor din sistemul bugetar sătmărean a rămas similară anului trecut. „Se pare că la noi nu au fost scheme de personal umflate ca în alte judeţe, asta ar fi o explicaţie“, spune Radu Giurcă. 

27 de milioane de lei pentru salarii în sistemul sanitar

„Faţă de anul trecut, am solicitat cu circa 27 de milioane de lei mai mult pentru plata celor circa 2.500 de angajaţi din sistemul sanitar, preluaţi de judeţ în toamnă“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. Astfel, cei 13.994 de bugetari sătmăreni vor avea în medie, un câştig salarial brut de 1.988 de lei.  Însă, potrivit notei de fundamentare prin care se solicită aprobarea sumelor pentru salariile bugetarilor sătmăreni, avizată la sfârşitul săptămâniii trecute şi de Instituţia Prefectului, anul acesta austeritatea continuă.  Bugetarii nu vor primi premii şi prime de vacanţă, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber corespunzător, nu se va acorda cel de-al 13-lea salariu aferent anului 2010, tichete cadou, de masă sau de vacanţă.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite