Mai mulţi arbori tăiaţi ilegal în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe furturi de material lemnos se produc în păduri private. Foto: JANDARMERIA SATU MARE
Cele mai multe furturi de material lemnos se produc în păduri private. Foto: JANDARMERIA SATU MARE

Cantitatea de lemne tăiate ilegal a crescut cu 8 la sută faţă de anul trecut. În sezonul rece, poliţiştii sătmăreni şi angajaţii Direcţiei Silvice au intensificat controalele în zonele de pădure.

În sezonul rece, poliţiştii şi inspectorii din cadrul Direcţiei Silvice Satu Mare efectuează zilnic controale în zonele cu păduri, în vederea combaterii tăierii, transportului, prelucrării şi comercializări ilicite a materialului lemnos.
Din ianuarie şi până în noiembrie inclusiv, poliţiştii sătmăreni au constatat  123 de infracţiuni silvice şi au amendat 85 de persoane pentru tăieri ilegale. 
„În cursul anului 2010, din ianaurie până în noiembrie, au fost constatate 123 de infracţiuni la regimul silvic, şi aplicate 145 de sancţiuni contravenţionale pentru 85 de persoane. Majoritatea sancţiunilor au vizat tăierea ilegală a arborilor şi furt de material lemnos“, spune Ana Lăpuştea Mălăescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare.
Aproape 8.000 de mc de lemne tăiate
Angajaţii Direcţiei Silvice Satu Mare au constatat şi ei anul acesta un număr de 40 de infracţiuni la regimul silvic şi au înregistrat 926 de contravenţii, fiind descoperită o cantitate de 7.826 de metri cubi de material lemnos tăiată ilegal. Lemnele, în valoare totală de aproape 1,4 milioane de lei au fot confiscate.
„Cele mai multe probleme sunt în zona Oaşului, în 98% din cazuri lemnele fiind provenite din pădurile proprietate privată şi doar 2% din pădurile aflate în Regia Naţională a Pădurilor“, spune Ioan Mihalca, directorul coordonator al Direcţiei Silvice Satu Mare.
Comparativ cu perioada ianuarie - noiembrie 2009, când angajaţii Direcţiei Silvice au descoperit o cantitate de 7.261 de mc de material lemnos exploatate ilegal, în valoare totală de 1 milion de lei, în 2010 aceste cifre au crescut cu 8 %.
Mai multe controale în păduri
„Majoritatea persoanelor care recurg la aceste metode pun în vânzare lemnele tăiate pentru că nu au bani. Mai puţini sunt cei care folosesc lemnele pentru încălzirea propriilor locuinţe. Cei mai mulţi dintre ei le vând, fie sub formă de lemne pentru încălzire, fie sub formă de pomi de crăciun“, spune Ioan Mihalca, directorul coordonator al Direcţiei Silvice.
Controalele se intensifică în sezonul rece, când şi numărul inracţiunilor silvice creşte. „În sezonul rece, în permanenţă de desfăşoară acţiuni de control şi patrulare pe fondul forestier naţional şi în zonele acoperite cu vegetaţie forestieră din afara acestuia, în vederea prevenirii tăierii şi comercializării ilegale de arbori“, mai spune Ana Lăpuştea Mălăescu.
Valoarea amenzilor aplicate  se situează între 1.000 şi 3.000 de lei, în cazul contravenţiilor, iar în cazul infracţiunilor, în funcţie de valoarea materialului lemnos tăiat, furat şi comercializat, se poate aplica pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni până la 7 ani, în funcţie de gravitatea infracţiunii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite