Luna eco la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt primii când e vorba de curăţenie în parcuri
Copiii sunt primii când e vorba de curăţenie în parcuri

Agenţia pentru Protecţia Mediului îorganizeazăpână în data de 19 aprilie 2010 o primă ediţie a „Campaniei Naţionale de Informare, Conştietizare şi Resposabilizare în domeniul gestiunii deşeurilor“. Scopul acestei campanii este promovarea unei culturi a resposabilităţii tuturor actorilor comunităţilor  locale în domeniul gestiunii deşeurilor.



Pe parcursul acestei luni (19 martie - 19 aprilie),  toate agenţiile regionale şi judeţene pentru protecţia mediului vor organiza în parteneneriat cu alte instituţii şi organizaţii de la nivelul fiecarei comunităţi locale evenimente care să vină în sprijinul atingerii obiectivelor acestei campanii. Potrivit unui comunicat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, la nivelul judeţului Satu Mare se vor organiza acţiuni cu şcolari şi preşcolari de la unităţi ecologice din municipiul Satu Mare.

Programul campaniei:.

-    în perioada 29 – 31.03.2010, 12 – 14.04.2010 se vor desfăşura  semnarii cu tema: “Managementul deşeurilor la nivelul judeţului Satu Mare”, cu participarea autorităţilor publice locale, la sediul primăriilor din municipiul Satu Mare, Tăşnad, Negreşti Oaş, Livada, Turulung şi Culciu. În cadrul seminarului vor fi prezentate măsurile prevăzute în Planul Judeţean de Gestiune a Deşeurilor, stadiul implementării Master Planului pe Gestiunea Deşeurilor, precum şi stadiul implementării la nivelul judeţului Satu Mare a proiectelor finanţate pe tema gestiunii deşeurilor;

-    în perioada 22.03.2010 – 2.04.2010, în cadrul unităţilor “Eco-Şcoala” din judeţul Satu Mare se vor desfăşura activităţi instructiv educative: “Nu arunca. Refoloseşte!”. La aceste unităţi de învăţământ reprezentanţii APM Satu Mare vor ţine ore de ecologie care vor avea ca scop conştientizarea tinerei generaţii privind importanţa colectării selective şi valorificarea deşeurilor. În finalul activităţilor, elevii vor face o vizită la un agent economic din municipiul Satu Mare care are ca domeniu de activitate valorificare Pet-urilor.

-    ţinând cont de faptul că acţiunea “Marea Debarasare” iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor se relansează în acest an în perioada 26 - 27.03.2010, şi la nivelul judeţeului Satu Mare se vor amenaja puncte de colectare a DEEE, puncte în care toţi cetăţenii care doresc să predea aceste deşeuri în vederea reciclării o pot face. Punctele de colectare la nivelul municipiul Satu Mare sunt: colţ strada Dara - strada Liviu Rebreanu, colţ strada Trandafirilor - strada Ion Ghica, colţ strada Gabriel Georgescu - strada Bujorului, colţ strada Odoreului - Drumul Botizului, colţ strada Decebal - strada Cetăţii,  colţ strada Decebal - strada Cetăţii, P-ţa Rodului din cartierul Micro 16, colţ strada Pauleştiului - strada Jubileului, colţ strada Vulturului - strada Cerbului, iar la nivelul municipiului Carei  firma de salubritate le va prelua din faţa caselor. Totodată firma autorizată  preia zilnic între orele 8-16 deşeurile electrice, pe aleea Mureşului, CT4 (fosta centrală termică), deşeurile voluminoase fiind preluate de firmă de la domiciliul solicitantului.(gratuit pentru persoane fizice). În perioada premergătoare acestei acţiuni, APM Satu Mare împreună cu agentul economic autorizat la nivelul judeţul Satu Mare pentru valorificarea DEEE vor împărţii afişe în marile magazine care comercializează EEE în vederea conştientizării importanţei colectării acestor deşeuri precum şi obligaţiile din punct de vedere a mediului ce le revin comercianţilor de EEE. Totodată după vacanţa de Paşte, elevii de la Şcoala Viile Satu Mare vor efectua o vizită la punctul de lucru a firmei autorizate privind valorificare DEEE, pentru a se familiariza cu rezultatul amplelor campanii de colectare a DEEE.

-    având în vedere că în data de 1.04.2010 este Ziua Internaţională a Păsărilor, în Grădina Romei se vor organiza ample acţiuni de marcare a acestui eveniment. Cu această ocazie, angajaţii APM alături de reprezentanţi ai Asociaţiei Ornitologice Satu Mare, elevi de la unităţi ECO ŞCOALA din municipiul Satu Mare vor ecologiza Grădina Romei, vor face observaţii ornitologice şi vor vizita Complexul de educaţie ecologică şi monitorizare a calităţii aeului, realizat prin Proiect Phare CBC România -Ucraina, unde vor fi expuse lucrări realizate de elevi în cadrul acţiunii: "Nu arunca. Refoloseşte!"



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite