Lucian Boşovcki-Antrenorul de mini şi cardio tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 6 ani, deţinea recordul naţional pentru cel mai  tânăr participant la o competiţie sportivă, iar la 10 ani a luat locul III la campionatul naţional de tenis. În prezent, Lucian, de 22 de ani, este singurul antrenor de cardio tenis din Transilvania şi printre puţinii din Satu Mare care antrenează copii la tenis cu echipamente adecvate vârstei lor. 

„În ziua de azi, antrenorii de tenis greşesc antrenând copii cu mingi şi rachete de adulţi, ceea ce duce la probleme de sănătate. Eu sufăr de epicondilită, o inflamaţie a tendoanelor cotului, din cauză că mă antrenam cu rachete pe care abia le ţineam în mâini. Pe lângă epicondilită mai am probleme cu coloana, la umeri şi la articulaţii. Am studiat programul Tenis 10, dedicat copiilor şi vreau să-l implementez şi la Satu Mare. Părinţii şi antrenorii trebuie să înţeleagă că e necesar să adaptăm tenisul copiilor şi nu invers“, a declarat tânărul antrenor.

Potrivit acestuia, Federaţia Internaţională de Tenis intenţionează să elaboreze o lege prin care, din anul 2012, să interzică antrenarea şi participarea copiilor sub 10 ani la competiţii cu echipament care nu respectă standardele în vigoare.

Şcolit de Tennant Marc

„Mingile, rachetele şi terenurile trebuiesc create în funcţie de vârste. Copiii lucrează cu mingi uşoare, roşii, portocalii, verzi şi galbene, în funcţie de culori fiind stabilite şi greutăţile echipamentelor“, mai spune Lucian.

Lucian a participat, în urmă cu câteva săptămâni, la seminarul dedicat programului Tenis 10, care a avut loc la Cluj, fiind prezidat de lectorul universitar Tennant Marc din Marea Britanie, reprezentant de marcă al Federaţiei Internaţionale de Tenis. A început să joace tenis la vârsta de patru ani, iar de 15 ani era legitimat la clubul „Sănătatea“ din Satu Mare.

Pe lângă programul Tenis 10, dedicat copiilor, Lucian se gândeşte şi la adulţi, cărora le propune să încerce un program de fitness pe teren „cardio tenis“ recomandat persoanelor de la 18 la 90 de ani. „Acest program este extrem de important pentru sănătatea inimii. În plus, cei care vor să slăbească şi să îşi tonifice muşchii o pot face într-un ritm uşor şi plăcut, cardio tenisul desfăşurându-se pe fond muzical. Visul său este acela de a lucra într-un mod profesionist cu copii din Satu Mare şi visează să devină unul dintre cei mai buni antrenori de tenis de câmp din ţară.

întrebări şi răspunsuri

 Să explicăm cititorilor ce este cardio tenisul.

L.B.: Cardio tenisul presupune o combinaţie de exerciţii fitness, specifice jocului de tenis, cu multe mingi, exerciţii care nu permit scăderea pulsului inimii. Se începe cu 10 - 15 minute de exercţiii doar cu rachetele, apoi 20-30 de minute urmează diverse variante de joc. La sfârşit o, scurtă încheiere şi revenire a organismului după efort.  Scopul cardio fitnesului este acela de a menţine frecvenţa cardiacă la un nivel cardio de 65-85% din capacitatea maximă a frecvenţei cardiace.

Cum ţi se pare tenisul practicat la Satu Mare?

L.B.: Chiar avem jucători buni şi devotaţi. Însă, dacă antrenorii nu se vor adapta la noile metode de antrenamente şi cerinţe în pregătirea copiilor, nu văd niciun viitor în tenis la Satu Mare. De copii talentaţi nu ducem lipsă.

 

ce-i place

În afară de tenis, Lucian adoră muzica urbană, dar şi să compună muzică şi poezie. Sportiv convins, practică baschetul şi schiul alpin. Îi place să ducă o viaţă sănătoasă şi nu îşi petrece nopţile în cluburi sau cu alte distracţii.

ce nu-i place

Tânărului antrenor nu-i plac oamenii care au impresia că se pricep la toate lucrurile şi se bagă peste domenii fără să aibă habar despre ce vorbesc. În plus, detestă falsitatea oamenilor.

 

Profil

Născut. 13 ianuarie 1988, Satu Mare

Studii. Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport-Kinetoterapie şi Motricitate specială, Timişoara

Stare civilă. Necăsătorit

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite