Lorena Creţ „Capul răutăţilor” de la Rotaract

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorena este una dintre persoanele care se implică în organizarea de activităţi recreative pentru tineri. Ea este acum preşedintă a clubuilui Rotaract Satu Mare.

La numai 18 ani, ea activează de patru ani în clubul sătmărean Rotaract, o organizaţie non-guvernamentală pentru tineret ce aparţine de clubul Rotary. Alături de alţi 17 prieteni, membri ai clubului, ea promovează activităţile pentru tineri şi a organizat zeci de evenimente culturale şi caritabile. „Am intrat în Rotaract în 2007 la invitaţia unei prietene, Andreea Mag, preşedinta organizaţiei la vremea respectivă. Mi-a plăcut din prima zi ce se face la club şi am devenit membru activ. În 2009, Andreea a plecat la facultate, iar preşedinţii s-au schimbat. Eu am fost aleasă anul trecut în vară de membrii clubului, care de fapt sunt o mare gaşcă de prieteni", povesteşte Lorena.
Organizează Festivalul de Teatru
Clubul Rotaract, în frunte cu Lorena, a organizat săptămâna aceasta cel mai mare festival de teatru pentru tineret din ţară. De luni până miercuri, 28 de trupe de teatru de amatori din şcoli şi licee din ţară şi-au prezentat spectacolele în faţa unui juriu format din profesionişti. „Din decembrie am început pregătirile. Este a V-a ediţie pentru care avem un parteneriat cu Teatrul de Nord, pentru săli, şi cu sponsori privaţi, pentru premierea câştigătorilor“, susţine Lorena.
Clubul Rotaract, spune preşedinta organizaţiei, se bazează pe trei mari principii: dezvoltarea profesională, formarea de lideri şi organizarea de acţiuni caritabile. „Ţin foarte mult la acest club pentru că există pentru tineret. Încercăm ca fiecare acţiune a noastră să promovăm activităţile de timp liber şi să ajutăm elevii să se descopere pe ei înşişi prin activităţi de gen teatru, sport şi nu numai", mai spune Lorena.
Unul din marile planuri ale clubului este organizarea, în această vară, a unei competiţii de baschet stradal, la care să participe zeci de echipe din toată ţara.
Vrea să fie medic
Deşi este pasionată de arta dramatică din copilărie şi are o activitate spotivă bogată, Lorena vrea să devină medic. „Am ales medicina anul trecut, în clasa a XI-a, iar acum fac pregătiri intense pentru admiterea la facultate. Îmi doresc să merg la Cluj, la Universitatea „Iuliu Haţeganu”. Deşi încă nu ştiu exact pe ce mă voi specializa, am tot timpul la dispoziţie să aleg, simt că aceasta ar fi meseria care m-ar reprezenta. Mereu am căutat să fac activităţi care să-mi ofere ceva nou în fiecare zi, iar ca medic cred că voi avea parte de aşa ceva", mai spune tânăra.
Întrebări şi răspunsuri:
ADS: Cum vezi tu sistemul sanitar românesc?
L.C.: Din păcate, foarte negativ. Degeaba avem medici buni şi foarte buni, dacă nu avem aparatură şi bani pentru spitale. Sunt de părere că cei mai mulţi bani ar trebui alocaţi spitalelor, pentru a fi renovate, cele care necesită, şi pentru a fi dotate cu aparatură, pentru că, până la urmă, acestea sunt lucrurile care contează cel mai mult pentru pacienţi.
ADS: Cum este tineretul din secolul XXI şi ce ai schimba dacă ai putea?
L.C.: Nehotărât şi dezorientat în ceea ce priveşte viitorul. Eu cred că există două tipuri de oameni: ambiţioşi, din păcate foarte puţini, şi aceşti nehotărâţi şi dezorientaţi, care se pierd şi nu cer ajutor. Din păcate, sistemul educaţional de la noi încearcă să acopere prea multe. Sunt multe materii diferite în şcoli, ceea ce nu oferă posiblitatea elevului să aprofundeze vreun domeniu şi să-şi dea seama ce-şi doreşte de la viaţă.
Ce-i place:
Lorenei îi place să-şi petreacă timp liber cu prietenii din club, îi plac călăoriile şi să descopere locuri şi culturi noi. În viitor îşi doreşte să vadă un spectacol de balet, deoarece în copilărie a făcut un an de balet şi până acum nu a ajuns la vreun spectacol.
Ce nu-i place:
Nu-i plac oamenii ipocriţi şi detestă faptul că românii nu au iniţiative. Nu-i plac nici oamenii care în orice situaţie îşi urmăresc doar propriile interese.
Profil:
Născută: 4 martie 1993, Satu Mare
Educaţie: Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, profil ştiinţe ale naturii
Familie: Are o soră mai mare şi un frate mai mic

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite