Livia Ţoca - Cărţile sunt viaţa ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai experimentaţi librari din Satu Mare, având o experienţă de peste 30 de ani în domeniu

Deşi este librar de meserie, Livia Ţoca a absolvit mai multe facultăţi şi numeroase cursuri de calificare obţinute în România, dar şi în străinătate.
„Ador cărţile! Întotdeauna am fost pasioantă de lectură. Consider că un om trebuie să aibă cultură generală, iar asta o poate obţine citind cât mai mult”, spune Livia.
Deşi după liceu şi-a dorit să urmeze cursurile facultăţii de psihologie, a urmat alt drum. În 1977 s-a înscris la cursurile Şcolii postliceale pentru librari din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu brio. După absolvire, s-a întors la Satu Mare, în 1978, şi a început să lucreze la Depozitul „Carte”.
Noaptea citea, ziua era la muncă
„A fost impresionant să lucrez la un depozit care alimenta 27 de librării din judeţ. Lucrând în librării, am început să-mi aprofundez cunoştinţele. Noaptea citeam, iar ziua recomandam cărţile în «colţul noutăţilor», ceea ce era o premieră pentru sătmăreni”, povesteşte Livia.
La 21 de ani, a devenit şefa unităţii la cea mai mare librărie pe vremea respectivă, Iar în 1992 a devenit proprietarul unei librării. „Îmi plăceau librăriile, cărţile. Am preferat tot timpul să investesc în carte, decât în oricare alt obiect. Cele mai plăcute activităţi erau atunci când primeam sarcina de a reorganiza o librărie după buna mea credinţă. Aveam idei şi idealuri pe care mai tot timpul am reuşit să le pun în practică”, explică sătmăreanca.
În timp, a reuşit săi dobândească foarte multe cunoştinţe în domeniile juridic, economic şi psihologic, urmând cursurile mai multor facultăţi.
„Eram însetată de ştiinţă, deoarece dacă voiam să vând o carte, trebuia să ştiu cum s-o recomand. Iar cărţile de specialitate nu le puteam vinde dacă nu cunoşteam termeni şi noţiuni”, mai spune librarul.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: Care a fost cea mai impresionantă experienţă trăită ca librar?

L.Ţ.: În 1995, în timpul facultăţii de Drept, am plecat într-o delegaţie în China, unde aveam rolul să închei antecontracte de colaborare pentru a importa jucării şi papetărie în România. Astfel, timp de 3 săptămâni am fost plecată în celălalt colţ al pământului. Iar asta a constituit o experienţă deosebită pentru mine.
ADS: De ce e atât de important să aveţi atâtea specializări?
L.Ţ.: Consider că un bun librar trebuie să cunoască tot ceea ce e nou. Întotdeauna am recomandat doar cărţi pe care le cunosc şi pe care le-am citit. Facultăţile şi cursurile pe care le-am urmat m-au ajutat să înţeleg mult mai uşor domeniile şi să pot vinde mult mai bine cărţile.
PROFIL:
Născută: 17 noiembrie 1958, Satu Mare
Educaţie: Facultatea de Psihologie, Universitatea de vest Vasile Goldiş Satu Mare
Familie: căsătorită, are doi copii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite