Lista de aşteptare pentru viaţă-Revista presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citiți principalele titluri din edițiile de azi
Citiți principalele titluri din edițiile de azi

Sute de sătmăreni grav bolnavi, care au nevoie de transplanturi de rinichi, inimă, ficat sau măduva, s-au înscris pe listele de aşteptare ale centrelor medicale şi rata şomajului din judeţ ajunge în câteva zile la 6,5%, scriu ziarele locale în ediţiile de azi.

             Din nefericire, sătmărenii care au nevoie de un transplant au din ce în ce mai puţine şanse din cauza numărului infim de donatori. Şi toate acestea datorită ideilor preconcepute ale aparţinătorilor persoanelor aflate în moarte clinică, care constituie sursa de prelevare a organelor. Astfel, sătmărenii puşi în situaţia de a-şi da acceptul cu privire la prelevarea de organe de la cei dragi refuză cu îndârjire acest lucru. Majoritatea aparţinătorilor se gândesc fie la faptul că poate pacientul nu ar fi dorit asta, fie la faptul ca acesta s-ar putea trezi din comă, deşi li se spune clar că fără activitate cerebrală speranţele sunt nule. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că în ultimii ani doar 12 sătmăreni au beneficiat de transplant de organe, fie la spitale din ţară, fie la cele din străinătate, titrează Gazeta de Nord Vest.

Firmele aleg disponibilizările individuale

Se preconizează o creștere a ratei șomajului la 6,5% până la sfârșitul acestui an, urmare a disponibilizărilor anunțate. Lista actualizată a disponibilizărilor colective în luna ianuarie este următoarea: SC Construcții Drumuri 33 persoane, SC GSM Construct 20 persoane, SC Bocons 32 persoane, SC Tarr 43 persoane, SC Trum 50 persoane, SC C.I.T. 21 persoane, SC Adalin 18 persoane, SC Samgec 17 persoane, SC Poszet 13 persoane, SC Nord Construcții 33 persoane. Conform Codului Muncii, disponibilizările sunt considerate colective atunci când se trimit în șomaj cel puțin 10 persoane dacă unitatea are între 20 și 100 de angajați, cel puțin 10% dacă angajatorul are în unitate între 100 și 300 de persoane, respectiv 30% sau mai mult dacă unitatea are peste 300 de angajați. Disponibilizările individuale sunt cele în care unitatea trimite în șomaj până la 9 oameni, scrie Informaţia Zilei. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite