Lichidare de stoc la magazinele duty free

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele se pregătesc de  promoţii la alcoolul şi ţigările din stoc, produse interzise la vânzare în astfel de locuri din luna aprilie. Până la finalul lunii viitoare, cele şapte duty free-uri din Vama Halmeu trebuie să „scape“ de stocurile de alcool şi ţigări, comercializarea acestora în astfel de locuri fiind interzisă începând cu luna aprilie.



În doar câteva zile, autorităţile au confiscat peste 40.000 de pachete de ţigări netimbrate, provenite din magazinele de tip duty free. „Începând cu 11 februarie, Poliţia de Frontieră a confiscat circa 40.000 de pachete de ţigări, în urma controalelor curente“, afrimă Oana Totoran, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare.

Promoţii duty free

Capturile impresionante din ultimele zile se datorează faptului că tot mai mulţi sătmăreni încearcă să îşi facă rezerve de ţigări neaccizate. Chiar şi aşa, stocurile consistente ale magazinelor nu se pot epuiza de pe o zi pe alta. „Deocamdată funcţionăm normal, însă în următoarea perioadă este posibil să avem şi promoţii pentru stocurile rămase“, susţine Mihai Florescu, şeful unuia dintre magazine. „Este adevărat că la noi de exemplu nu avem alte produse în afară de tutun şi alcool. Rămâne să vedem ce vor decide cei din conducerea firmei, adică o reprofilare pe comercializarea produselor permise sau închiderea magazinului“, afirmă Petrică Stroilă, reprezentantul unui alt duty free.


Evaziune masivă

Anunţul potrivit căruia se va interzice comercializarea de ţigări şi alcool în magazinele de tip duty free  nu îi îngrijorează însă pe contrabandiştii din Satu Mare. „Doar nu pot închide şi shop-urile din Ucraina, oricum de acolo se cumpără mai mult pentru că sunt mai ieftine cu câte 50 de cenţi-1 euro pe cartuş“, afirmă, sub protecţia anonimatului, un mic traficant de ţigări.  Pe de altă parte, reprezentanţii Gărzii Financiare susţin că măsura va duce la o scădere semnificativă a evaziunii fiscale. „Am scăpat de o grijă. O mare parte din marfa neaccizată de pe piaţa neagră este din shop-uri. Este vorba despre o evaziune fiscală masivă. Aceste shopuri au înregistrat în 2008 şi prima parte a lui 2009 vânzări exorbitante, de câte 10.000 de euro pe zi“, susţine Ioan Şipoş, comisarul şef al Gărzii Financiare Satu Mare. 

Potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor din 12 februarie 2010, „operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de mărfuri în regim duty-free vor lua măsuri în vederea lichidării stocurilor de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase şi produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel încât la expirarea acestui termen să nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse‟.


image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite