Lege ignorată. Pedelistul Ulici, trimis în judecată, menținut în funcție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Maier, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare
Dan Maier, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare

Ioan Ulici, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu fapte de mită, este în continuare menținut în funcția de inspector în cadrul compartimentului de Control al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare. Directorul instituției Dan Maier dă vina pe „interpretabilitatea legii“.

Potrivit legii, funcționarii publici trimiși în judecată sunt suspendați din funcție până la finalizarea procesului. Mariana Popa, fosta șefă a Inspectoratului Școlar Județean a demisionat după ce a fost trimisă în judecată în același dosar.  Suspendarea lui Ioan Ulici întârzie, în pofida faptului că Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare a fost înștiințată oficial cu privire la măsura trimiterii în judecată a lui Ulici de către DNA încă de luni. Dan Maier a declarat pentru „Adevărul“ că așteaptă în continuare informarea de la București cu privire la situația inspectorului, fost director adjunct al instituției. „Așteptăm un răpuns scris de la București, vom da curs indicațiilor de îndată ce acestea vor sosi“ a afirmat Dan Maier. Acesta a motivat necesitatea dirijării acțiunii de suspendare a lui Ulici de la București prin faptul că „prevederile legale sunt interpretabile“.
Ce spune legea
Articolul 77, alineatul 2 din Legea 188/1999 privind Statutul Funcționarului Public prevede suspendarea din funcție a funcționarilor trimiși în judecată ca parte a atribuțiilor de serviciu a conducătorului instituției. „În cazul în care în urma sesizării parchetului sau a organului de cercetare penală s-a dispus începerea urmăririi penale, conducătorul autorității sau instituției publice va lua măsura de suspendare a funcționarului public din funcția publică pe care o deține“ se arată în textul legii.  
Povestea mitei
Ioan Ulici, în calitatea de director adjunct al DGFP Satu Mare pe care a deținut-o la data comiterii infracțiunilor, ar fi intervenit pe lângă Mariana Popa pentru ca aceasta, în calitate de inspector general școlar, să dispună plata unor sume de bani către societatea Naţional Co&Ing SRL Negreşti Oaş, administrată de Vasile Ștrango. Banii reprezentau contravaloarea unor lucrări de reabilitare executate de societatea negreșteană la instituții de învățământ din județ. Potrivit DNA, la solicitarea lui Ulici, Mariana Popa a deblocat sumele către societate doar după ce Ștrango a donat 3% din valoarea lucrărilor, 3000 de lei, către PDL local. Ioan Ulici, soțul trezorierei PDL Satu Mare Cristina Ulici, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de luare de mită. Mariana Popa, fostul inspector şcolar general și președinta organizației de femei a PDL județean, este acuzată de luare de mită, iar omul de afaceri Vasile Ștrango este acuzat de cumpărare de influență și dare de mită.  








Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite