Lansează porumbeii albi la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Columbofilul alături de preferatul său
Columbofilul alături de preferatul său

Singura agenţie specializată în lansări de porumbei albi din Nord-Vestul României funcţionează la Satu Mare. Ioan Sasu, cunoscut crescător de porumbei şi susţinător al sportului columbofil, a înfiinţat agenţia Palomablanca în 2003 şi deţine 250 de voiajori albi.

Prima agenţie din Nord-Vestul României, specializată în lansări de porumbei albi la evenimente festive există la Satu Mare de şapte ani. Ioan Sasu, sau „Gioni“ cum îi spun prietenii, cel care a înfiinţat agenţia Palomablanca, a ajuns să deţină cei mai mulţi voiajori albi din judeţ, 250 de exemplare. Dintre aceştia, 200 sunt dresaţi şi pregătiţi la orice oră de lansări.

„Îmi amintesc că am început să lansăm porumbei la evenimente împreună cu nişte prieteni. Pe atunci nu aveam albi, mergeam doar aşa, ocazional, la nunţile unor rude sau cunoştinţe. Pe parcurs mi-a venit ideea înfiinţării unei astfel de agenţii, care s-a dovedit a fi prima din Nord-Vestul României“, spune Gioni Sasu, de 62 de ani, fost proiectant.

Preţul lansării a 42 de proumbei variază între 150 şi 300 de lei. „Primii doi porumbei de obicei îi lansează mirii, iar după aceea deschidem cutiile şi le dăm drumul şi la restul de 40. Momentele sunt unice şi marchează iubirea dintre miri şi startul acestora în viaţă“, mai spune Gioni. Odată lăsaţi liberi, într-un mod incredibil, porumbeii se întorc în voliera de acasă. 

Crescător de la şase ani
Gioni Sasu îşi aminteşte că la vârsta de şase ani a câştigat la o tombolă un porumbel. Din acel moment a intrat în cercurile columbofililor şi odată cu trecerea anilor, a ajuns unul dintre cei mai mari. Totodată, Gioni Sasu a demarat şi iniţiat sportul columbofil şi a organizat primele concursuri oficiale în Satu Mare. A publicat şi primul regulament naţional sportiv din domeniu. „La insistenţa columbofililor din judeţ şi din ţară, în anul 2003 am înfiinţat Clubul Tipler, asociaţie non-profit specilizată în sportul columbofil“, ne-a declarat Ioan Sasu.

Gioni ţine în voliera de acasă doar două rase de porumbei, tipleri englezi şi voiajori albi. Cele mai scumpe exemplare pe care le deţine sunt nişte tipleri englezi, importaţi din Anglia, al căror preţ trece de 100 de euro bucata. „Din păcate, creşterea porumbeilor a devenit un hobby scump. Au apărut viruşi noi, iar furajele ne costă o gramasă de bani. În plus, sportul columbofil necesită răbdare şi mult timp liber“, mai spune Ioan Sasu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite