Lacăt pe duty free-urile din Halmeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci din cele şapte magazine duty free din Vama Halmeu s-au închis, de când nu mai au voie să vândă ţigări şi alcool. Un singur duty free mai vinde ţigări în Vama Halmeu, după ce firma a dat statul în judecată şi a obţinut suspendarea ordinului


În Vama Halmeu, zona magazinelor de tip duty free este ca şi abandonată. Cinci din cele şapte magazine sunt închise, iar din cele două care mai funcţionează unul comercializează în continuare ţigări neaccizate. Firma de care aparţine acest duty free, Euro Trade Invest a dat în judecată Ministerul Finanţelor şi a reuşit astfel să suspende  ordinul prin care se interzice vânzarea ţigărilor şi alcoolului. „Am fost înştiinţaţi că firma Euro Trade a câştigat în instanţă suspendarea Ordinului 202 la Curtea de Apel Ploieşti. Până la o nouă decizie a instanţei, Eurotrade este singurul magazin ce poate comercializa ţigări neaccizate“, afirmă Mihai Chiş, şeful biroului Vamal Halmeu. 

Şeful Biroului Vamal, Mihai Chiş, spune că  „Euro Trade“ este singurul magazin din Vama Halmeu care poate comercializa ţigări şi alcool


image



Măsură contestată

Administratorul celui de-al doilea magazin deschis încă în Vama Halmeu, Heinrig Impex, care în prezent comercializează alte produse decât cele accizabile, acuză autorităţile vamale că au scăpat de sub control fenomenul contrabandei cu ţigări. „Acum vor închide şi magazinele din Ucraina?! Nu cred că măsura interzicerii vânzării ţigărilor în duty free-urile româneşti este una inteligentă. Inteligent ar fi fost ca autorităţile să îşi facă treaba“, afirmă Vasile Viorel. El mai spune că măsurile ar fi trebuit luate în ceea ce îi priveşte pe angajaţii din vămi. „Dacă milioanele de pachete de ţigări au intrat în ţară, cine le-a lăsat să intre? Sunt cinci poliţişti de fronteră care păzesc duty free-urile în loc să păzească frontiera, la fel şi vameşii, iar la zece metri de punct, alţi şase oameni care îi păzesc pe vameşi. Dacă nu au încredere în oamenii lor, să pună alţii în care au încredere“, susţine Vasile Viorel.

Trei milioane de pachete, vândute în trei luni

Potrivit statisticilor oficiale, 19 milioane de pachete de ţigări au vândut în 2009 cele şapte magazine de tip duty free din Vama Halmeu. Însă, si anul acesta, până luni, 28 martie, când a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 202/ din 12 februarie, prin care s-a interzis vânzarea ţigărilor şi a băuturilor alcoolice în duty free-uri,  cele şapte magazine au reuşit să vândă alte aproape 3 milioane de pachete de ţigări. Din cele 14 firme autorizate în activităţi duty free în vămile de pe teritoriul ţării, 7 au deschis puncte de lucru şi în judeţul Satu Mare.  

Ucraina, sursă sigură

Între timp, autorităţile înregistrează noi capturi impresionante de ţigări aduse din Ucraina. Peste 5.000 de pachete de ţigări cu timbru fiscal ucrainean au descoperit ieri dimineaţă autorităţile pe raza localităţii Botiz, ascunse în locuri special amenajate în trei maşini. „Am discutat cu autorităţile ucrainene pentru a vedea cum au trecut aceste maşini vama. La fel şi datele Poliţiei de Frontieră ne vor releva dacă aceste maşini au trecut prin punctul nostru. Facem cercetări în continuare“, afirmă Mihai Chiş, şeful Biroului Vamal Halmeu.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite