Kovacs Eszter - a crescut la Teatrul de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să lucreze la Teatrul de Nord încă de pe vremea când era studentă, dar şi-a petrecut copilăria în această instituţie, unde lucrau unchiul, mătuşa şi naşul ei.

Profil
Născută: 31 octombrie 1987, Satu Mare
Educaţie: Facultatea de Teatru şi Televiziune, specializarea Teatrologie, UBB Cluj
Familie: Necăsătorită
Kovacs Eszter este secretar literar la Teatrul de Nord din Satu Mare, trupa „Harag Gyorgy”. De doi ani lucrează în lumea teatrului, meserie despre care spune că este pasiunea ei. Se ocupă de organizarea stagiunilor, de relaţiile cu presa şi de alte activităţi administrative. Tânăra a început să lucreze şi ca asistent regizor la câteva piese în limba maghiară. „De mică am fost obişnuită cu teatrul. Naşul meu, Acs Alajos, era unul din fondatorii trupei „Harag Gyorgy”, unchiul meu era regizor tehnic, iar mătuşa actriţă. Ţin minte că de pe la 3-4 ani mă purtau cu ei la teatru la repetiţii, iar 3-4 ani mai târziu participam la tot mai multe piese ca spectator. Încet-încet, mi-a intrat în sânge”, povesteşte Eszter.
La vârsta de 9-10 ani a bătut un record la vizionat spectacole: în doar o lună a văzut „Vrăjitorul din Oz” de 13 ori.
În teatru de la 3 ani
Cu timpul, a văzut tot mai multe piese şi a ajuns să cunoască actori şi regizori de la toate teatrele maghiare din Transilvania şi chiar personalităţi importante din acest domeniu din Ungaria. În 2006 a plecat la studii la Cluj, la Facultatea de Teatru şi Televiziune, specializarea Teatrologie, timp în care, în vacanţe, colabora cu Teatrul de Nord din Satu Mare. „Sunt conştientă că e extrem de greu să te aşezi într-un domeniu cum e teatrul. Sunt doar şapte teatre de limba maghiară în ţară şi posturi vacante foarte rare şi puţine. Cu toate acestea, spre fericirea mea, încă din anul III am reuşit să mă angajez la unul”, povesteşte sătmăreanca.
A contribuit la câteva piese ca asistent regizor. La una dintre ele a ajuns să-l cunoască şi pe unul dintre acei oameni care şi-au lăsat amprenta în teatrul maghiar, Mohacsy Janos. „Faptul că am avut ocazia să lucrez alături de el a fost o onoare pentru mine”, declară tânăra.
Când a plecat la facultate la Cluj nu credea că îşi va găsi atât de repede de lucru. „Vacanţele mi le petreceam la Teatrul de Nord. Apoi, în vacanţa de vară de după anul II, directorul m-a invitat la un interviu, spunând că are un post de secretar literar. Am particiapt şi spre fericirea ma am obţinut postul. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Anul III mergea mână-n mână cu munca, aşadar m-am întors în Satu Mare, ceea ce nu regret deloc. E casa mea”, spune Eszter.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: Ce îţi doreşti să faci în acest domeniu pe viitor?

K.E.: Dintotdeauna am fost atrasă de teatrul de copii. Mi-aş dori să fac ceva, ce la noi încă nu s-a făcut. Un fel de cerc de teatru sau dramă-pedagogie pentru copii, prin care să-i ajut pe cei mici să înţeleagă piesele prin discuţii libere pe marginea lor. În Ungaria, acest lucru se practică deja, la noi încă nu ştiu să fi aplicat cineva metoda, eu sper totuşi să o pot pune o dată în aplicare.
ADS: Cum vezi teatrul şi teatrele din România?
K.E.: Sărace în mare parte. Din păcate când e vorba de strâns cureaua, cultura suferă în primul rând, iar teatrele sunt defavorizate. În oraşele precum Satu Mare bugetul este foarte sărac, iar acest lucru din păcate cel mai mult se vede pe calitatea a ceea ce se pune în scenă. O altă problemă gravă este concepţia oamenilor şi preferinţa lor de a-şi petrece timpul liber mai degrabă în faţa televizorului decât la o piesă de teatru.
Ce-i place
Îi place să citească, opera preferată fiind „Meşterul şi margareta”, de Bulgakov, să petreacă cât mai mult timp cu prietenii şi să meargă cu bicicleta. De asemenea, îi mai place să descopere alte teatre din ţară cu regizori, actori şi piese noi.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii fiţoşi, dezordonaţi, în special când e vorba de masa de birou, şi nici să fie trezită din somn.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite