Knil Robert - Consultantul de la Camera Meşteşugarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Knil este unul dintre tinerii etnici germani care trăieşte în judeţul Satu Mare. El este a patra generaţie care s-a născut în România, stră-străbunicii lui fiind colonizaţi în zona noastră în urmă cu câteva sute de ani.

PROFIL
Născut: 10 august 1984, Carei
Educaţie: Licenţiat la Facultatea de Automatică-Calculatoarea, Universitatea Oradea, Masterat în Autoamtizări Industriale, Facultatea de Automatică-Calculatoarea, Universitatea Oradea
Familie: Necăsătorit, are un frate
Tânărul şi-a urmat cursurile liceale la Carei, iar apoi cele de licenţă şi masterat la Oradea, ambele în domeniul informaticii, automatizării şi calculatoarelor.
Din 2004 este preşedintele Organizaţiei Tinerilor Germani Sătmăreni din Moftinu Mare, numită „Gemeinsam“ (Împreună), care este o filială a organizaţiei judeţene.
„La Moftinu Mare avem şi o trupă de dans, înfiinţată în 2004, odată cu organizaţia locală Gemeinsam. Trupa are în prezent 10 perechi şi, alături de mine, încă două profesoare în conducere, eu fiind managerul, tehnicianul şi, totodată, şoferul echipei“, povesteşte Robert.
Trupa „Gemeinsam“ a participat la peste 50 de spectacole în ultimii şase ani, atât în judeţul Satu Mare, cât şi în judeţele vecine, în Ungaria şi Germania. Evenimentele la care dansează tinerii germani sunt zile ale comunelor, festivaluri de din satele şvăbeşti din Ungaria, la Festivalul Palincii, dar şi la Zilele Culturale Germane din mai multe localităţi din judeţ.
Există şi o tradiţie, când trupa de dans participă la spectacole, indiferent de loc, părinţii copiilor prepară ştrudele şvăbeşti, pe care le vând la tarabe, iar banii strânşi îi investesc în trupă, pentru transport, ţinute etc.
Consultant la Camera Meşteşugarilor
De meserie, Robert este inginer, consultant tehnic la Asociaţia Camera Meşteşugarilor din Satu Mare din 2007, când asociaţia a luat fiinţă din iniţiativa Fundaţiei Sătmărene a Forumului German, avându-l ca preşedinte pe omul de afaceri Mihaly Lieb.
„Lucrez la Camera Meşteşugarilor de aproxiamtiv trei ani, când Fundaţia Sătmăreană a câştigat fonduri europene pentru constituirea Asociaţiei Camera Meşteşugarilor“, spune Robert.
La asociaţie mai lucreză doi consultanţi, unul pe domeniul economic şi altul pe cel juridic. Cei trei oferă consultanţii firmelor membre, care sunt aproximativ 70 la număr.
„Asociaţia a fost înfiinţată cu 18 membri fondatori, iar astăzi numără circa 70 de firme şi întreprinderi mici, cu până la 150 de angajaţi. Sunt mici meşteşugari din diferite domenii, de la brutării, serviceuri auto, fabrici de mobilă şi chiar şi stomatologii. Rolul nostru este să le oferim consultaţă pe cele trei domeniile tehnic, economic şi juridic“, mai spune el.
„Fabricat în Satu Mare“
Alături de colegii lui de la asociaţie, Robert a participat la organizarea numeroaselor târguri de meşteşugari, cum ar fi cel mai mare din 2010, „Fabricat în Satu Mare, unde au promovat afacerile locale şi produsele fabricate în judeţul nostru.
„În 2011 dorim să continuăm promovarea produselor sătmărene, urmând să organizăm a doua ediţie a târgului“, spune Robert.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: Cum este văzută comunitatea germană în judeţul Satu Mare?
R.K.: Este o comunitate harnică şi activă din punct de vedere cultural. Anual se organzează numeroase evenimente, balul strugurilor, Strudli Festival, Zilele Culturale Germane în mai multe oraşe şi comune, dar şi alte tipuri de evenimente. Pe de altă parte, sunt şi foarte uniţi şi organizaţi, fiind prezenţi la toate evenimentele, nu numai la cele de amploare.
ADS: Care sunt planurile tale pentru viitor?
R.K.: Ca orice om, îmi doresc să-mi întemeiez o familie, însă nu la Satu Mare. Aş vrea pe viitor să mă întorc la originile familiei mele, în Germania, de unde au fost colonizaţi străbunicii mei. Tot acolo aş vrea să-mi înfiinţez şi o afacere proprie, ca să muncesc pe cont propriu, să fiu propriul meu şef.
Ce-I place:
Lui Robert îi place să călătorească, cea mai mare dorinţă a lui fiind să poată lua parte la festivalul de la Rio de Janeiro. Îi mai place să şofeze şi să utilizeze calculatorul.
Ce nu-I place:
Ce nu suportă este minciuna şi bârfele răutăcioase, prefăcătoria şi când o persoană este îngâmfată şi se crede mai presus de altele.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite