Satu Mare, pe locul trei in topul județelor cu cele mai multe sinucideri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

39 de persoane din orașele județului și-au pus capăt zilelor anul trecut. Prima tentativă de suicid din acest an a avut loc la începutul acestei săptămâni. Un bărbat de 41 de ani a încercat să se spânzure în casa în care locuia.

Județul Satu Mare ocupă locul trei pe țară la numărul de sinucideri și tentative de suicid care se înregistrează pe parcursul unui an întreg, zonă cu o incidenţă inexplicabil de mare a sinuciderilor după Covasna și Harghita. Rata sinuciderilor la Satu Mare a fost, anul trecut, de 22,2 %, în Covasna de 34,6% iar la Harghita rata sinuciderilor a fost de 33,3%. 39 de persoane din municipiul Satu Mare și orașele ce aparțin de județ și-au pus capăt zilelor în anul 2009.

S-a încuiat în casă și a amenințat că se sinucide
Nici n-a trecut bine Revelionul şi am avut parte de prima tentativă de sinucidere. La începutul săptămânii, un bărbat de 41 de ani din Satu Mare, Dorel Nagy, s-a închis într-o cameră a apartamentului de pe Bulevardul Cloşca, unde locuieşte, şi a ameninţat că se spânzură. El a fost salvat la timp de asistenții de pe salvare și pompierii care au fost solicitați la locuința bărbatului de către soția acestuia. În municipiul Satu Mare s-au sinucis patru femei și 15 bărbați, la Carei 11 persoane, la Negrești Oaș patru, la Tășnad și Livada două iar la Ardud o persoană. În statistica Inspectoratului Județean de Poliție au fost incluse doar cazurile de sinucideri înregistrate în orașele județului nu și cele din comunele și satele aparținătoare. Cea mai frecventă metodă de sinucidere în județ este spânzurătoarea la bărbați și ingerarea de medicamente sau alte substanțe periculoase la femei. O altă metodă de suicid destul de des întâlnită este înecul.

Depresia, principalul motiv al sinuciderilor
Specialiștii atrag atenția că lipsa de comunicare constituie principalul motiv pentru care persoanele intră în depresie și recurg la gesturi suicidare. „Lumea pune problema nivelului economic ceea ce este o mare prostie pentru că și miliardarii se sinucid. Ideea este absurdă. Tentativele de suicid se produc pe fondul lipsei de afectivitate. Omul trebuie să fie într-o baie de iubire“, a declarat medicul psihiatru, academician doctor, Virgil Enătescu.
Factori fizici care influențează psihicul uman
Printre alți factori care influențează starea psihică a persoanelor se mai numără căldura, frigul, culorile, lumina, întunericul, încărcătura ionică, etc. „Clădirile întunecate, culoarea portocalie, frigul, influențează negativ psihicul uman, pe când lumina, culoarea verde și albastră sunt adevărate sedative. Culoarea portocalie obosește. Majoritatea bărbaților intră în depresii cînd își pierd statutul social iar femeile pe cel familial a mai explicat academicianul sătmărean.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite