Satu Mare: Judeţul se sufocă fără spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Judeţul se sufocă fără spaţii verzi
Satu Mare: Judeţul se sufocă fără spaţii verzi

Peste 70 la sută din localităţile Sătmarului sunt departe de recomandările UE privind spaţiile verzi. Pentru a respecta normele UE, în termen de cinci luni, primăriile din Satu Mare ar trebui să mărească spaţiul verde la 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor.


Normele europene recomandă ca, până în 2010, spaţiul verde pe cap de locuitor să ajungă la 20 de metri pătraţi. Până în 2013, suprafaţa trebuie să crească la 26 de metri pătraţi. „ Fără spaţiu verde suficient avem mai multă poluare, iar repercursiunile acestei situaţii se resimt în creşteri de temperaturi în zona urbană”, afrimă Peter Fetscher, consilier în cadrul departamentului Biodiversitate al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare.

Sub standardele europene

Potrivit ultimelor date ale APM Satu Mare, în judeţ peste 70 % dintre localităţi nu îndeplinesc normele prevăzute pentru termenul limită ce expiră în circa cinci luni, de cel puţin 20 de metri pătraţi, cât ar trebui să îi revină fiecărui locuitor. „Standardele europene privind spaţiul verde recomandat pe cap de locuitor prevăd ca până în 2010, suprafaţa  de spaţiu verde ce revine unui locuitor să ajungă la 20 de metri pătraţi, iar până în 2013 la circa 26 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor. Spaţiile verzi însemnând ecosisteme seminaturale, terenuri din zonele urbane, parcuri, scuaruri sau aliniamente plantate de-a lungul bulevardelor şi străzilor, şi terenuri libere neproductive din intravilan”, spune Elisabeta Bekesy, consiler superior în cadrul departamentului comunicare al APM Satu  Mare.

Tăşnad are cel mai mare deficit de spaţiu verde

Zonele urbane codaşe la capitolul spaţiu verde sunt Tăşnad, Livada şi Negreşti Oaş. Cu doar trei hectare de spaţiu verde, unui negreştean îi revin circa 17,7 metri pătraţi de spaţiu verde, iar în Livada, cu 19 hectare catalogate drept spaţiu verde, proporţia este de 15,7 metri pătraţi pe cap de locuitor. În schimb, staţiunea Tăşnad are de aproape cinci ori mai puţin spaţiu verde, decât prevăd normele UE, respectiv 5,32 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Primarii ştiu că sunt deficitari la capitolul spaţii verzi, dar dau vina pe criza bugetară. „Suntem deficitari la acest capitol. Trebuie să extindem spaţiile verzi dar în momentul de faţă chiar nu sunt bani pentru aşa ceva, iar anul acesta nici nu se dau bani de la Fondul de Mediu”, spune Andrei Veron, primarul oraşului Tăşnad.

Investiţii de peste opt milioane de lei în spaţii verzi

Potrivit datelor APM, în cadrul „Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului” , au fost selectate şi finanţate 10 proiecte în anul 2007 şi alte 7 proiecte anul trecut, beneficiare fiind 16 localităţi din judeţ. Proiectele au fost în valoare de peste 8 milioane de lei, din care municipiului Satu Mare i-au revenit circa 2,7 milioane de lei, pentru reamenajarea de spaţii verzi şi terenuri de joacă în cartierele Carpaţi I şi II, şi Micro 16, dar şi pentru investiţiile în complexul ecologic din Grădina Romei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite