Jucătorul Pestriţ de Satu Mare revine în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specia de porumbel a dispărut în urmă cu 40 de ani din curţiile crescătorilor de păsări, iar acum un sătmărean  se luptă să o repopuleze. Peste 350 de specii de păsări şi animale mici sunt expuse până duminică seara în holul Casei de Cultură a Sindicatelor. 

După 40 de ani în care rasa de porumbei pur sătmăreană s-a pierdut printre celelalte specii de păsări, un columbofil din Satu Mare se luptă să conserve. Iuhas Bertalan îşi dedică de 20 de ani timpul liber porumbeilor. Are peste 140 de specii acasă, iar 20 dintre aceştia sunt pur sătmăreni. „Am văzut specia Jucător Pestriţ de satu Mare într-o carte. Studiind am aflat că s-a pierdut în ultimii 40 de ani şi astfel am hotărât să încerc să o repopulez. În Germania trăieşte un sătmărean care, la plecare, şi-a dus câţiva porumbei din acestă specie. Cu ajutorul acestuia, dar şi a unei asociaţii din Ungaria, am reuşit în proporţie de 90% să o repopulez, prin diverse mutaţii genetice“, a declarat Iuhas Bertalan.
 

Se luptă pentru mândria oraşului
Columbofilul vrea să reuşească să readucă în prim plan această specie. „Aşa cum alţii se mândresc cu produsele lor, vreau să se ştie că în Satu Mare există porumbei pur sătmăreni. M-a ambiţionat acest lucru pentru că fiecare oraş are rasa lor“, a mai spus acesta.
Cei 20 de porumbei Jucători Pestriţi de Satu Mare au fost expuşi, încă de joi în holul Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, unde are loc expoziţia de păsări şi animale mici. Peste 350 de porumbei, 70 de iepuri, dar şi găini şi cocoşi pot fi admiraţi până mâine seară, când se închide expoziţia.
Până în această dimineaţă, aproape 1500 de persoane au vizitat exponatele puse la dispoziţia sătmărenilor. Organizatorii, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi animale mici, au declarat că în anul acesta, deschiderea publicului a fost mult mai mare. Expoziţia este cu vânzare, cel mai scump porumbel costând 100 de euro, el făcând parte din specia Rândunică de Saxonia.

Iepurii mari au făcut senzaţie
În cadrul expoziţiei au fost expuşi şi iepuri, din toate speciile. Senzaţie au făcut cei din specia „uriaş“. Această categorie de iepuri ajunge la o greutate de aproape nouă kilograme în doar câteva luni. Nu este o specie foarte pretenţioasă, însă trebuie să ştii cum o întreţii“, a declarat Nagy Zoltan, crescători de iepuri de mai bine de 50 de ani.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite