Istorie: Cele mai mari cuptoare dacice din Europa Centrală au fost identificate la Medieș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de cuptoare dacice au fost identificate în ultimele cinci zile la Medieș. Doi specialiști în cercetare geo-arheologică din București alături de arheologul sătmărean,  Robert Ghindele, au efectuat  scanările în teren.

Descoperirea i-a uimit chiar și pe arheologi. „Sunt cele mai mari cuptoare identificate până în prezent în Europa Centrală și poate chiar și de Vest. Am identificat aproximativ 100 de astfel de cuptoare folosite la fabricarea vaselor pentru provizii. Cuptoarele au diametrul de peste doi metri. Cred că ne aflăm în fața celui mai mare centru de olărit din Europa Centrală și poate chiar și de Vest. Ele datează din anii 100-110 până în anii 350. Sunt cuptoare unicat“, a declarat Robert Ghindele,șeful secției de arheologie din cadrul Muzeului Județean Satu Mare.

Identificarea acestor cuptoare s-a făcut cu un aparat special de scanare a suprafeței terestre care emite semnale geo-magnetice la o suprafață de 20 de centimetri deasupra pământului. Tot la Medieș, în anii 60, au fost descoperite 17 cuptoare cu diametrul de peste un metru iar anul trecut au fost descoperite 30 de cuptoare. Arheologii vor începe săpăturile la cuptoare în acest an. „Sper ca în acest an să putem demara lucrările de săpare a acestor cuptoare să le scoatem la suprafață. Totodată cred că vom găsi și vase din ceramică fabricate în aceste cuptoare“, a mai spus Robert Ghindele.  Lucrările fac parte dintr-un proiect transfrontalier România-Ungaria. 



Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite