Își vinde medalia obţinută la Jocurile Olimpice de la Los Angeles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcela Moldovan-Zsak renunţă la cel mai preţios trofeu din carieră, argintul obţinut cu echipa de floretă a României. Vicecampioana olimpică din 1984 spune că este preferă să rămână doar cu amintirea meciului care le-a adus româncelor performanța.

Coborâtă parcă ieri de pe coperta „Paris Match“, cunoscuta revistă franceză, care-i lăuda performanțele sportive în primul număr apărut după stingerea flăcării olimpice de la Los Angeles, Marcela Moldovan-Zsak, una dintre cele mai importante scrimere din istoria României, a decis să își vândă cel mai important trofeu cucerit în cariera sportivă de aproape 30 de ani: medalia de la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles (SUA), din 1984. Echipa de floretă a României, formată din Aurora Dan, Rozalia Oros, Elisabeta Tufan-Guzganu, Monica Weber şi Marcela Zsak a obţinut argintul, fiind învinsă în finală de echipa Republicii Federale Germania (Germania de Vest).
„Pentru mine e doar o medalie, un trofeu dintre multe altele pe care le-am cucerit. Există în lume oameni pentru care medaliile olimpice înseamnă mai mult. Voi rămâne cu amintirea unui meci glorios cu Germania de Vest, a unei veri de neuitat la Los Angeles și cu o performanță atinsă de puține ori de scrima românească la Jocurile Olimpice. La ce potențial avem, chiar de prea puține ori, aș putea spune“, a declarat pentru ADS Marcela Moldovan-Zsak. 
Trei mii de dolari
„Am primit o ofertă de la un intermediar, care a discutat cu un colecționar din Ungaria, interesat să achiziționeze medalia. Am decis să o vând, voi încheia tranzacția până la sfârșitul săptămânii“
, a afirmat scrimera. Marcela Moldovan a refuzat să spună suma pe care o va încasa în urma tranzacției. Surse din anturajul vicecampioanei olimpice afirmă, însă, că medalia va fi vândută contra sumei de 3300 de dolari, din care 3000 îi vor reveni medaliatei, iar 300 de dolari intermediarului, un sportiv român stabilit în Ungaria.
Medalia din argint masiv cântărește 138 grame și are inscripționate în relief însemnele celei de-a douăzeci și treia ediții a Jocurilor Olimpice.
Marcela Moldovan este decisă să renunțe și la alte trofee pe care le-a cucerit de-a lungul timpului, medalii obținute la concursuri naționale și internaționale, în cazul în care va găsi doritori. „Primele pe listă ar fi cele trei medalii olimpice de participare pe care le-am primit la Jocurile Olimpice de la Moscova şi Los Angeles, unde am luat și argintul la floretă cu naționala, și cea de la Montreal. Sunt dispusă să le vând, dacă voi găsi amatori care să achite un preț onorabil pe ele“, afirmă fosta campioană. 
Probleme cu Samaranch
Marcela Moldovan a depus o solicitare la Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru a i se corecta o nedreptate, despre care susține că „o macină“ de 27 de ani. „Pe diploma care a însoțit medalia de argint de la Los Angeles, semnată de regretatul Juan Antonio Samaranch, scrie, dintr-o eroare, că am obținut locul patru, când echipa noastră de floretă fete a luat locul 2, argintul. Mă bântuie problema asta de când am ajuns acasă de la olimpiadă. Am făcut recent o solicitare la CIO, spre să găsească o soluție“, a declarat marea sportivă sătmăreană, care speră să devină în curând cetățean de onoare al orașului. 
Amintiri din gloria olimpică
„Prezența României la Olimpiada de la Los Angeles a fost mai salutată ca orice alt moment la care am participat vreodată. În 1980, americanii au boicotat prin neparticipare Jocurile Olimpice de la Moscova, iar în ’84 trebuia să vină replica blocului sovietic. România, Iugoslavia și China au spart boicotul coordonat de ruși, iar când am intrat cu defilarea pe națiuni pe Los Angeles Memorial Coliseum, americanii ne-au aplaudat minute în șir, nu se mai opreau. Voiam să îngheț clipa, să nu se mai termine niciodată“
, povestește sportiva, rememorând momentul de triumf de la Los Angeles. „Țin minte finala pe echipe, am luptat cu Germania de Vest. Jucam fiecare cu fiecare. Dacă țin bine minte, eu am pierdut un singur meci, cu  Hanisch (Cornelia Hanisch – n.r.) dar tot am pierdut aurul“, povestește sportiva.

PIAȚA MEDALIILOR OLIMPICE

Emilian Valea, membru în Comisia de Istorie și Colectii Olimpice de pe lângă Comitetul Internațional Olimpic, a estimat valoarea de piață a medaliei la 3500 de dolari. „Medaliile pe echipe sunt mai puțin valoroase decât cele individuale. Au o valoare de piaţă de 3500 de dolari. Prețul pentru cele individuale urcă până la 5000 de dolari“, afirmă Valea. Potrivit declarațiilor sale, piesele pe care le achiziționează pentru CIO trebuie să arate impecabil, întrucât ele vor lua calea Muzeului Olimpic de la Lausanne. „Trebuie să fie impecabile, banda cu care au fost prinse trebuie să arate bine și trebuie să fie însoțite de diplomă, pentru ca în muzeu să poată fi identificat deținătorul“, a declarat Valea.
Expertul CIO a explicat pentru ADS de ce sunt valoroase medaliile olimpice. „Nu aurul  sau argintul le fac valoroase. De pildă, medaliile de argint sunt de fapt fabricate dintr-un metal neprețios și sunt doar suflate cu argint. Ele sunt iubite de colecționari pentru raritatea lor, de unde și valoarea de piață destul de ridicată”, spune expertul.
Medalii olimpice de vânzare s-au regăsit în ultima perioadă și pe site-ul eBay, unde doi vânzători anonimi din România au scos la vânzare o medalie olimpică de argint de la Montreal (1976) la canoe cu 2800 de dolari americani și o medalie de bronz de la JO de iarnă de la Cortina (1956) cu 1999 de dolari.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite