Cumpără benzină din Ucraina, la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de sătmăreni îşi alimentează, săptămânal, maşinile în Ucraina, unde preţul este chiar şi cu 50% mai mic decât în ţară. Dacă la noi motorina costă 5 lei/litrul, în Ucraina preţul variază de la 2,45 de lei până la 3,7 lei. Benzina în România se vinde la 5,15 lei/litrul faţă de Ucraina unde costă de la 2,6 la 3,8 lei litrul.

Sute de sătmăreni trec graniţa, săptămânal, pentru a economisi la preţul benzinei şi motorinei. În Ucraina, preţul la motorină variază între 2,4 lei/litru şi 3,7 lei, iar la bezina de la 2,6 la 3,8 lei/litrul.
Mai ieftin în Ucraina
 „Noi mergem în fiecare vineri sau sâmbătă pentru a ne face plinul atât la motorină, cât şi la alte consumabile, iar asta pentru că în Ucraina toate sunt mai ieftine. Capacitatea maşinii noastre este de 100 de litri, pe care o alimentăm o dată pe lună cu motorină de 3,7 lei, însemnând 370 de lei pe lună, pentru cea mai bună calitate. În această sumă este inclus şi drumul pe care-l facem până în localitatea Nevetlen Falu, la 43 de kilometri de Satu Mare. Singura problemă este că de multe ori stăm câte 10 ore la coadă să alimentăm, dar tot se merită”, spune Papp Eniko (47 de ani), casnică.
În aceeaşi situaţie este şi Gergely Boor (23 de ani), un student, care trebuie să meargă, săptămânal 2-3 drumuri de dus întors la Baia Mare, acolo unde este înscris la facultate. El alimentează bilunar din Ucraina maşina cu motorină de 3,3-3,5 lei/litrul.
„Este motorină de bună calitate şi mă costă mult mai puţin decat motorina de proastă calitate de la noi. E absurd să plăteşti peste 5 lei/litru de motorină. Mai bine merg în Ucraina de două ori pe lună şi fac plinu şi nu trebuie să mă stresez că nu mai am motorină ş bani să alimentez”, spune tânărul.
Economii consistente pentru taximetrişti
Nu doar oamenii de rând economisesc la motorină şi benzină, ci şi taximetriştii care îşi câştigă existenţa în funcţie de cât consumă. Astfel, ei preferă să se alimenteze la vecinii din Ucraina, iar asta pentru că altfel afacerea ar falimenta.
„Alimentez, săptămânal, 100 de litri din cea mai ieftină benzină ce mă costă doar 2,6 lei/litru, adică undeva la 260 de lei/săptămână. Dacă aş alimenta în România, aş plăti dublu, 5,15 lei/litru. Dacă nu aş avea posibilitatea să alimentez dincolo, de mult aş fi dat faliment, aşa cheltuiesc lunar 1.040 lei, faţă de 2.060 lei cât m-ar costa în Satu Mare. Astfel, economisesc lunar 1.020 lei”, spune Răzvan Boitor, 28 de ani taximetrist.
Sebastian Chiş, taximetrist de doi ani, îşi face plinul săptămânal în Ucraina, iar asta pentru că preţurile de aici sunt mult prea mari. „Merg săptămânal pentru carburant, deoarece cu preţurile de la noi nu se paote supravieţui”, spune tânărul de 30 de ani.
Tranzit constant la graniţă
Dat fiind faptul că sătmărenii în general obişnuiesc să facă drumuri în Ucraina pentru a-şie fectua cumpărăturile mult mai ieftin, poliţiştii de frotnieră nu au constatat o creştere privind numărul celor ce trec graniţa într-o zi. „Nu a crescut numărul tranzitărilor, circa 250 de persoane trec frontierala Halmeu, spre Ucraina, într-un termen de 24 de ore, un număr ce se păstrează constant, dat fiind faptul că mulţi sătmăreni obişnuiau să treacă frontiera pentru cumprături şi înainte să se scumpească carburantul”, spune Oana Totrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontierei Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite