Ioana Florentina Chiş-Economista care iubeşte elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a urmat o facultate cu profil economic şi are un masterat în contabilitate, Ioana este una dintre cele mai îndrăgite profesoare de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş“. Ea este nelipsită de la toate activităţile extraşcolare ale elevilor.

S-a născut şi a copilărit la Cehu Silvaniei, judeţul Sălaj, o mai mare parte a copilăriei petrecând în satul Bulgari, la bunici. „Am avut o copilărie frumoasă şi liniştită. Am fost singură la părinţi până la vârsta de 10 ani, când s-a născut sora mea. Întotdeauna am fost foarte apropiată de ai mei, iar ulterior şi de sora mea, de care sunt foarte ataşată“, povesteşte Florentina.
Şi-a început studiile de liceu la Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti“ din Cehu Silvaniei, profil mate-fizică, acestea fiind materiile ei preferate. Fiind pasionată de şcoală, anual a participat la olimpiada de matematică, motiv pentru care a dat admitere la o facultate de profil economic.
„În 1998, după liceu, am plecat la studii în Baia Mare, la Facultatea de Ştiinţe, Universitatea de Nord Baia Mare, profil Management, pentru că eram de părere că profilul economic este de viitor şi pentru că adoram matematica“, mai spune Florentina.

S-a stabilit la Satu Mare

În 2004, tânăra a venit la Satu Mare alături de prietenul ei, originar din Carei. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit şi s-au stabilit la Satu Mare. În 2005, Florentina a obţinut, prin concurs, postul de profesor titular de discipline economice, la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş“. „La început am predat contabilitate şi economia întreprinderii, iar din 2007 am început să predau materii precum organizarea resurselor umane, contracte economice, negocieri în afaceri şi instrumente de plată. Toate aceste materii aparţin de catedra de discipline economice”, spune profesoara.
„Iniţial vroiam să lucrez la o firmă ca economist, însă la o lună după terminarea facultăţii am avut şansa să intru ca profesor suplinitor la o şcoală de profil economic, aşadar am participat la examen. Cu timpul, a început să-mi placă învăţământul, să lucrez cu copiii şi mi-am propus să continui“, spune Florentina.

Fiind titular pe discipline economice, alături de alţi colegi din catedră şi elevi ai şcolii, Florentina a participat la numeroase concursuri şi olimpiade, la unele dintre ele ajungând chiar şi la faza naţională. De asemenea, ea se implică în majoritatea activităţilor extraşcolare, cum ar fi organizarea balului bobocilor, excursii cu elevii, concursul „Bursa Ideilor“, în 2008 una din echipele ei a obţinut premiului cel mare. „Ador activităţile pe care le desfăşor la şcoală, iar asta pentru că îmi place nespus să lucrez cu elevii şi să colaborez cu ei. Fiindcă nu sunt genul de profesor-şef, ci mai degrabă prieten sau colaborator, îmi place să văd partea pozitivă a fiecărui om şi să scot în evidenţă ce are el mai bun”, conchide profesoara.

Întrebări şi răspunsuri

ADS: Ce te vezi făcând peste 5-10 ani?

F.C.: Un vis de-al meu este să-mi înfiinţez propria firmă de organizare de evenimente. Cu toate acestea, nu aş vrea să renunţ nici la activitatea de profesor, deoarece îmi palce mult ceea ce fac.

ADS: Care sunt doelanţele noii generaţii în materie de educaţie?
F.C.: Am observat că tineretul de azi este din ce în ce mai dornic să înveţe lucrurile mai degrabă practic, decât teoretic. Le place să se implice în activităţile extraşcolare şi chiar vin cu propiile idei, ceea ce mi se pare că îi face mai uniţi si-i ajută să comuncie şi să lucreze în echipă foarte bine.

Ce-i place
Îi place să citească, să călătorească, să se uite la filme şi să iasă în oraş cu prietenii.

Ce nu-i place
Florentina spune că foarte puţine lucruri nu-i plac, deoarece îi place să gândească pozitiv. Singurele lucruri pe care nu le suportă sunt frigul, oamenii invidioşi şi suferinţa oamenilor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite