Portret: Ioan Mergheş a scris istoria dansului sătmărean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Mergheş a înfiinţat în 1992 primul club de dans sportiv din Satu Mare
Ioan Mergheş a înfiinţat în 1992 primul club de dans sportiv din Satu Mare

Cel mai titrat antrenor şi arbitru de dans din Satu Mare, cu o carieră de aproape trei decenii, Ioan Mergheş a fost cel care, în anii 90, a adus dansul sportiv la Satu Mare.


Ioan Mergheş este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de dans sportiv din România. El a fost primul antrenor şi arbitru din Satu Mare, care, imediat după Revoluţie, a înfiinţat primul club de dans sportiv din judeţ. Odată cu absolvirea în 1993 a Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, Mergheş a devenit şi arbitru de dans sportiv, fiind la acea vreme printre primii 40 de antrenori şi specialişti din ţară în acest domeniu.
Pe parcursul ultimilor 20 de ani, alături de soţia lui, Gabriela, Ioan Mergheş a pregătit sute de tineri, mulţi dintre aceştia devenind campioni sau antrenori de dans.

„Fabrică“ de campioni

Fire modestă şi un profesionist desăvârşit, Ioan Mergheş spune că cea mai mare realizare din cariera sa o reprezintă elevii. „Satisfacţia mea personală o reprezintă performanţele elevilor, trofeele şi competiţiile câştigate de aceştia de-a lungul timpului. Şi în acest an, «Dans Club 92» a reuşit performanţe notabile la Campionatul Mondial de la Stuttgart“, spune Ioan Mergheş.

Antrenorul sătmărean a intrat în lumea dansului în 1983. „Se organizau cursuri în acea perioadă în cadrul Casei de Cultură a Ştiinţei şi Tehnicii cu reputata profesoară Paradi Elisabeta. Până în 1985 am câştigat doi ani la rând locul II pe ţară la competiţia naţională de profil, «Dansul Florilor», participând şi la alte concursuri din acea vreme“, îşi aminteşte Ioan Mergheş. Tot prin intermediul dansului, Ioan Mergheş şi-a cunoscut soţia Gabriela. „La dans ne-am cunoscut şi am participat la competiţii împreună încă din 1985“, mai spune antrenorul sătmărean.
Imediat după Revoluţie, Ioan Mergheş a început colaborările cu reputaţi antrenori din ţară şi străinătate. „Cunoşteam profesionişti din domeniu din ţară. Împreună cu aceştia am început seminarii cu antrenori de talie internaţională. În acea perioadă s-au pus şi bazele Federaţiei Române de Dans Sportiv“, spune sătmăreanul.

El a organizat în Satu Mare şi primul concurs de dans sportiv. „A fost prima competiţie de acest gen din judeţul Satu Mare. Evenimentul a fost finanţat integral de Ministerul Tineretului şi Sportului“, mai spune sătmăreanul. Clubul de dans condus de Ioan Mergheş este unul dintre cele mai performante şi la ora actuală. „Şi în prezent avem opt perechi la nivel competiţional, cu rezultate foarte bune în campionatele şi concursurile din ţară şi străinătate“, susţine Ioan Mergheş.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi sunt necesare pentru a deveni un dansator de perfomanţă?
I.M.: Pentru a face dans de performanţă este nevoie de ambiţie, perseverenţă şi, desigur, talent, dar şi de muncă. Nu se poate face dans la fără frecvenţă. Pentru dans este nevoie şi de un echilibru interior, necesar pentru a şti când şi în ce măsură să te manifeşti.

Cum trebuie aleagă părinţii un antrenor de dans?
I.M.: În primul rând, părinţii trebuie să fie atenţi pe mâna cui îşi lasă copii. În acest domeniu este nevoie şi de cursuri de psihopedagogie, foarte importante pentru a lucra cu cei mici. Desgiur, specializarea antrenorului sau a instructorului este foarte importantă.

Ce-i place:
Pe lângă profesia şi pasiunea sa, dansul, lui Ioan Mergheş îi place şi grădinăritul. „Când am timp liber îmi place să îl petrec în aer liber, mă relaxează, mai ales că îmi place şi grădinăritul. Pe de altă parte, performanţele şi realizările elevilor mă bucură cel mai mult“, spune sătmăreanul.

Ce nu-i place:

Ioan Mergheş detestă minciuna şi mitocănia. „Nu îmi plac minciuna şi mitocănia, omul cu mai multe feţe. Nu îmi plac oamenii care nu îşi recunosc locul şi se dau mai importanţi decât sunt. Principiul meu în viaţă este acela de a fi corect“, conchide sătmăreanul.

Profil:
Născut: 7 martie 1967, Satu Mare
Studii: Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor
Familie: Căsătorit, are doi copii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite