Ioan Drăgan, liderul sindicaliştilor din învăţământ: Dascălii vor declanşa mişcări sindicale de proporţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascălii ar putea intra din nou în grevă-foto: Arhiva
Dascălii ar putea intra din nou în grevă-foto: Arhiva

Nemulţumirile dascălilor au atins cota maximă şi oricând pot refula, fapt ce ar duce la mişcări sindicale de proporţii, avertizează Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare.

Într-o scrisoare deschisă adresată prefectului Radu Giurcă, profesorul Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, care numără 4.500 de membri, atrage atenţia că starea de nemulţumire a atins cote alarmante şi îi solicită sprijinul în găsirea unor soluţii în interesul şcolii româneşti. „Este un apel prin care dorim să supunem atenţiei şi dezbaterii situaţia dificilă prin care trece sistemul educaţional şi angajaţii din învăţământ. Măsurile adoptate în ultima perioadă de actuala guvernare ne îndepărtează din ce în ce mai mult de nivelul spre care tindem”, a declarat Ioan Drăgan.

Dascălii sunt nemulţumiţi de îngheţarea salariilor

Una dintre nemulţumirile sindicaliştilor din învăţământ este legată de salarizare. Îngheţarea salariilor pentru anul 2012, spune Drăgan, „oferă premizele unei ample degradări a nivelului de trai pentru toţi salariaţii din învăţământ. Constatăm că promisiunea potrivit căreia în 2012 vom primi diferenţa salarială de 10% a fost de fapt doar o declaraţie fără acoperire”. Liderul de sindicat atrage atenţia şi asupra reeşalonării drepturilor câştigate în instanţă pentru perioada 2012 - 2016. „Acest act normativ dovedeşte dispreţul manifestat faţă de actul de justiţie şi faţă de o lege adoptată în unanimitate în 2008 de Parlamentul României”, afirmă Drăgan. 

Se doreşte destructurarea mişcării sindicale

Pe lângă toate acestea, mai grav este faptul că există o tendinţă de destructurare a mişcării sindicale prin hotărârea ministrului Funeriu de a implementa programul de salarizare care îngrădeşte dreptul salariaţilor de a opta pentru reţinerea pe statul de plată a unor datorii către bănci şi CAR-uri dar şi a cotizaţiei sindicale. „Oamenii sunt puşi în situaţia de a aduce banii la şcoală pentru a-i înmâna liderului de sindicat, urmând ca acesta să-i aducă la sediul sindicatului. Nereţinerea cotizaţiei pe statul de plată încalcă prevederile Legii Dialogului Social, art. 24, în conformitate cu care aceasta este deductibilă din baza de impozitare. În felul acesta venitul salariaţilor şi aşa revoltător de mic se va diminua şi mai mult. Această decizie vrea să destructureze mişcarea sindicală, probabil în ideea că anul viitor va fi mult mai greu”, precizează liderul de sindicat adăgând că „toate aceste nemulţumiri se vor aduna, iar dascălii vor declanşa mişcări sindicale de proporţii.”



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite