Ioan Dănuț Sergiu: „Trebuie aplicată legea împotriva tuberculoșilor criminali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Dănuț Sergiu a fost cel mai votat medic în campania „Doctori cu care Satu Mare se mândrește”
Ioan Dănuț Sergiu a fost cel mai votat medic în campania „Doctori cu care Satu Mare se mândrește”

Ioan Dănuț Sergiu, 48 de ani, medicul specialist pneumolog care conduce Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Satu Mare din 2004 a ocupat locul I în campania „Doctori cu care Satu Mare se mândrește”. Medicul a ținut să atragă atenția asupra unui potențial pericol pentru sănătatea publică din România: răspândirea tuberculozei de către bolnavii care refuză tratamentul.

ADV:  Suntem lideri europeni la incidența tuberculozei, o boală a sărăciei...

Ioan Sergiu: Suntem într-adevăr țara care ocupă locul întâi în Europa la număr de cazuri. De fapt suntem pe trei, dar cei care ne depășesc sunt Kazahstan și Kirghistan. Problema e că suntem și țara care nu are mecanismele necesare să-și protejeze populația de răspândirea bolii, întrucât bolnavii nu pot fi tratați împotriva voinței lor.

ADV: Ce ne lipsește?


I.S.: Procedura ne lipsește. Standardizarea. În momentul în care medicul întâlnește pacienți care refuză tratamentul sau care evadează din spitalul TBC, spitalul sesizează epidemiologul din Direcția de Sănătate Publică. Pe vremuri, DSP putea amenda bolnavii, acum nu se mai poate. Poliția nu se poate implica întrucât ar trebui să existe o plângere penală. Codul penal sancționează acest gen de acte, răspândirea cu bună știință a bolilor cu potențial epidemic, însă legea nu este aplicată. Nu avem ce să le facem bolnavilor care refuză tratamentul. Trebuie aplicată legea împotriva tuberculoșilor criminali!

MAI PUȚINI BOLNAVI CA ACUM CINCI ANI

ADV: Există cifre care să ilustreze problema? Câți noi bolnavi apar trimestrial din pricina celor vechi care refuză tratamentul?

I.S.: Problema e mai complicată și ca să vă răspund, nu avem un astfel de studiu. Vă asigur însă că procentual, ponderea celor care refuză tratamentul este importantă, în ce privește factorii de răspândire a tuberculozei.Mă bazez aici pe experiența acumulată în spital, pe discuțiile cu bolnavii. Oricare pacient poate să îmbolnăvească alte zeci de persoane. Merg în mijloacele de transport în comun. Un bolnav poate îmbolnăvi un microbuz de oameni într-un drum de Cluj.   

ADV: Care e tendința incidenței bolii? Cum se explică?

I.S.: Trendul e descrescător. Tratamentul e sandardizat, ca timpi de intervenție, ca medicație și investigații medicale. Programul național de tuberculoză funcționează foarte bine. Bolnavii sunt luați în sistemul informatic, evaluați periodic, istoricul medical este disponibil tuturor centrelor TBC din țară. La sfârșitul tratamentului se face evaluarea, suntem bine organizați. Problema este că dacă nu sunt aduși toți bolnavii în sistemul de tratament, luptăm cu morile de vânt. Vindecăm cinci, dar alți patru intră în sistem îmbolnăviți de inconștienții care fug din spital sau care nu urmează tratamentul.  

NICIUN BAN PENTRU DECEMBRIE

ADV: Banii? Ajung până la sfârșitul anului?

I.S.:
N-ajung, avem descoperită luna decembrie. Nu avem contractat nimic, doar medicamentele de pe stoc. Nu cred că suntem o raritate, ci în tendința generală a sistemului sanitar, dar sperăm și noi, la fel ca toată lumea și ca tot sistemul sanitar, la
Bani din rectificarea bugetară.

Mai aveți medici? Câți au plecat?

I.S.: Dacă plecau, era dezastru. Acum e doar catastrofă. Suntem cinci medici la 200 de paturi în Satu Mare și Bixad, patru secții. Ar trebui să fim 16, ne-am mulțumi să fim 12, dar suntem opt, dintre care doi pensionari, în tot județul, în care includem și un medic <<de împrumut>> din Baia Mare. Pensionarii au renunțat la pensie să ne ajute, așa am ajuns opt. În plus, am pierdut doi asistenți în ultimele două luni, au plecat în străinătate. Situația e departe de ideal.

CITAT Ioan Sergiu: „Am bătut pasul pe loc 18 ani” 

ADV: Își revine sistemul sanitar sătmărean? Crește performanța actului medical?

I.S.: Trebuie bani. Medicina nu se poate face la hei-rup. Actul medical e ca și un act de creație, iei puzzle-ul și încerci să-l rezolvi. Dacă nu ai aparate, e ca și cum ai încerca să-l rezolvi orb. Acum e mai bine, dar până în 2007 am stat pe loc pentru că doar atunci a început Consiliul Județean să dea bani. Până atunci, 18 ani, nu s-a dat un ban de la județ. Trebuie să creștem, dar trebuie bani. Am bătut pasul pe loc 18 ani, efectele nu dispar dela o zi la alta.

ADV: E justificată temerea sătmărenilor de a se trata la Satu Mare?  

I.S.: Uneori. Unii vin de la Cluj sau din Ungaria cu diagnostice simple, care s-au pus și la noi. Acolo unde există limite de competență e normal să se urce o treaptă, spre centrele medicale universitare, însă cred că se abuzează un pic. Avem medici competenți și la Satu Mare. E spre bine. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite