Ioan Cioltean - Specialist în degustatul palincii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul director al Direcţiei Agricole Satu Mare nu a ratat niciun concurs de degustat spirtoase organizat în ultimii ani în Ardeal. El recunoaşte în câteva secunde o băutură de calitate.

A lucrat 20 de ani la înterprinderea sătmăreannă Vin–alcool, unde a ocupat, rând pe rând, toate funcţiile posibile, cu excepţia postului de director. Doctorul Ioan Cioltean, în prezent director executiv al Direcţiei Agricole Satu Mare, se ocupa pe vremuri de toate băuturile alcoolice produse. „Acum 20 de ani erau trei secţii de îmbuteliere a băuturilor alcoolice: ţuică şi rachiu natural, băuturi din spirt, respectiv vin. De asemenea, erau două distilerii mari la Livada şi Turţ şi mai multe centre de vinificaţie în judeţ. Peste tot am fost şi pot să spun că am gustat tot ce se putea“, spune doctorul în viticultură Ioan Cioltean.
El îşi aminteşte că muncea în schimburi de câte 12 ore. „Aveam marfă fermentată pe care o distilam şi făceam într-un final pălinca, pe care o trimiteam la îmbuteliat. A fost o perioadă frumoasă“, spune Ioan Cioltean. A ajuns să cunoască fiecare producător de alcool. Cu unii mai ţine legătura chiar şi acum şi le oferă sfaturi pentru ca produselor lor să fie de înaltă calitate.
Experienţa acumulată în acest domeniu l-a ajutat să devină un profesionist la concursurile de profil organizate în întreg Ardealul. Spune că nu a existat un concurs de degustat spirtoase la care să nu ia parte. „Am fost peste tot unde se putea în Ardeal. Nu este deloc uşor să participi la o astfel de competiţie unde ai de degustat peste 200 de sortimente de palincă şi să o alegi pe cea mai bună. Experienţa acumulată mă ajută să iau deciziile corecte“, a spus Ioan Cioltean.
Un mililitru e suficient pentru degustare
Fiecare degustător are stilul propriu de a lua o decizie în ceea ce priveşte produsul de cea mai bună calitate. Lui Ioan Cioltean îi este suficientă o cantitate de un mililitru de alcool pentru a-şi da seama de calitatea produsului. „Sunt unele persoane care nu înghit băutura atunci când o gustă, însă eu înghit o cantitate de un mililitru, suficientă pentru un concurs cu 200 de participanţi. Este o întreagă filozofie, trebuie să ţii cont de aromele retro-nazale. Este foarte obositor să guşti atâtea sortimente pentru că organele de simţ sunt foarte solicitate, aromele din palincă fiind extrem de concentrate. Aici contează cantitatea minimă, dar suficientă pentru un degustător pentru a face o apreciere reală“, a spus Ioan Cioltean.
Palinca de Oaş, cea mai bună
Ioan Cioltean susţine că palinca de Oaş este cea mai bună din ţară. „În zona Oaşului există populaţii locale de pruni, din zone deluroase. Această aromă este cea mai puternică, prunele peneghei fiind superioare soiurilor altoi“, a mai spus Ioan Cioltean.
Întrebări şi răspunsuri
Este adevărat că palinca mai veche este mai bună?

Nu neapărat. La palincă, perioada de învechire este în funcţie de vasul în care se depozitează. Învechirea se măsoară nu în timp, ci în suprafaţa de doagă (butoi de lemn) raportat la volumul de lichid. În niciun caz, palinca nu trebuie păstrată în plastic sau sticlă, pentru că rezultatele nu sunt deloc satisfăcătoare.
Care este cel mai bun vin?
Poate fi şi alb şi roşu, însă cele de calitate superioară sunt vinurile seci cu aciditate mai ridicată, obţinute în zonele de deal, prin respectarea unei încărcături optime pe butuc şi suprafaţă, care dau producţii între 8 şi 12 tone la hectar, aşa cum prevăd normativele de obţinere a vinurilor DOC, adică Denumiri de Origine Controlată.
Ce-i place
Lui Ioan Cioltean îi place să fie mereu printre oameni şi să petreacă timpul liber în natură. Îi place să stea de vorbă cu oameni simpli, încărcaţi cu multă judecată. „Sunt mândru că în toţi aceşti ani de lucru în sectorul „diavolului“ nu am ajuns dependent de băutură. Din păcate, am avut foşti colegi care nu au apucat pensia, persoane care nu au ştiut când să se oprească“, povesteşte Ioan Cioltean.
Ce nu-i place
Chiar dacă este mare degustător de spirtoase, lui Ioan Cioltean nu-i place să stea în crâşme. Nu-i place deloc oamenii care se cred buni în orice domeniu. „Pot să spun că urăsc zonele aglomerate şi nu-mi convine deloc aspectul pieţelor din Satu Mare. La ora actuală sunt mici şi înghesuite“, a spus Ioan Cioltean.
Profil:
Născut:  19 iunie 1959, Satu Mare
Studii: doctor în viticultură şi oenologie
Familie: Căsătorit, o fiică

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite