Investiții: „Băile Beltiug“, la concurenţă cu ştrandurile din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările au fost sistate în urmă cu doi din cauza lipsei fondurilor. Foto: Arhivă
Lucrările au fost sistate în urmă cu doi din cauza lipsei fondurilor. Foto: Arhivă

Consiliul Judeţean investeşte în complexul balnear de la Beltiug, în încercarea de a stopa exodul turiştilor către staţiunile ungare. Finalizarea lucrărilor de modernizare la zona de agrement din Beltiug, veche de peste două secole, va costa 12 milioane de lei.

Primăria Beltiug reia proiectul de reabilitare a stațiunii balneare, demarat în 1994 printr-un program Phare în valoare  de 1,5 milioane de euro. Consilierii județeni au decis în ședința de ieri să aloce 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor și redarea în circuitul turistic a stațiunii din Beltiug, capitala județeană a vinului. Banii urmează să fie folosiți pentru finalizarea construcției hotelului și a piscinei de la subsol, reabilitarea a două bazine vechi, construirea altor două bazine noi, amenajarea spațiilor verzi și a vestiarelor. În total, reconstrucția zonei Parcului Balnear Beltiug va costa 18,3 milioane de lei.
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) vrea să stopeze afluxul de sătmăreni către ștrandurile din Ungaria, care a luat amploare după închiderea Zonei de agrement „Someș“ din municipiul Satu Mare. „Competiția pe agrement este dură, iar deocamdată județul nostru pierde teren în fața ștrandurilor de dincolo de graniță. Beltiugul reprezintă un prim pas spre normalitate, suntem totuși județul cu cele mai multe ape termale din țară“, a declarat Ciprian Fabian, purtătorul de cuvânt al CJ Satu Mare.
Lucrări finalizate în 2012
Primarul comunei Beltiug, Emeric Pleth, a declarat pentru „Adevărul“ că finanțarea reprezintă „o ultimă gură de aer proaspăt” necesar finalizării proiectului, care fusese blocat de lipsă de fonduri în ultimii doi ani. „Vom încheia reabilitările cu imprejmuirea zonei de agrement, amenajarea spațiilor verzi din incinta stațiunii și a locurilor de parcare. Finalizarea proiectului ne va ajuta să facem cunoscută și o altă resursă locală importantă, pentru care suntem cunoscuți deja, vinul. Dacă totul va merge conform planului, deschidem stațiunea pentru public în primăvara lui 2012“, afirmă primarul.
„Băile Felix” ale județului
Stațiunea „Băile Beltiug” era renumită din perioada antebelică pentru apele termale și minerale. Înființată în anul 1736, la scurt timp după colonizării șvabilor (1721 – 1723), stațiunea este situată la patru kilometri de centrul comunei şi la 35 de municipiul Satu Mare și este înconjurată de coline cu o vegetație bogată, arbori seculari și plantații de viță de vie. Mai multe izvoare de apă minerală ajung, prin diferențele naturale de relief, direct în zona balneară.
Apa termală, forată de la o adâncime de 1.600 de metri, cu un debit de 12 litri pe secundă, la o temperatură de 65 de grade Celsius, are proprietăți similare apelor din mai cunoscuta stațiune bihoreană „Băile Felix”. Potrivit medicilor, apele minerale din zonă, folosite sub formă de băi calde, au efecte curative în tratarea bolilor reumatismale, degenerative, articulare și a afecțiunilor ginecologice.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite