Învăţământ paralizat de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Tehnic „Ion I.C. Brătianu“ a fost singurul liceu din municipiu unde se desfăşoară azi BAC-ul. Dacă în unele unităţi de învăţământ, cadrele didactice au primit azi elevii şi preşcolarii, marea majoritatea au avut porţile închise.

Greva cadrelor didactice a ţinut acasă mii de elevi şi preşcolari.  Fiecare unitate de învățământ a interpretat însă,  într-un anume fel forma de protest pe care o adoptă. Astfel, în unele grădiniție programul a decurs în mod normal, în altele copii au fost doar supravegheați, fără ca educatoarele să desfășoare activitățile educaționale. O altă bună parte a unităților pentru preșcolari și-au închis însă porțile pentru cei mici. Cei care nu au auzit de protestul cadrelor didactice din învățământ au făcut cale întoarsă cu cei mici, în această dimineață fiind nevoiți să își reorganizeze ziua, pentru a se ocupa de copiii. „Eu nu știam că este grevă. Mi-am adus nepoțica la grădiniță, dar nu primesc copii pentru că este grevă. Eu sunt de acord cu protestul lor, au și ei dreptate, însă acum trebuie să ne ocupăm azi de copil“, spune Andrei Raț (63 de ani).

La un singur liceu s-a dat BAC-ul


Situaţia a fost identică şi la liceele şi şcolile sătmărene. În unele unităţi de învăţământ, o parte dintre profesori au ales să vină azi la şcoală, pentru a susţine ore. „Din cele 50 de cadre, şase profesori au venit la cursuri. A fost alegerea lor“, a declarat Ioan Pop, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.
În schimb, la Colegiu Ioan Slavici, porţile instituţiei au fost închise. „Suntem la şcoală doar 8 profesori, cei care facem parte din comitetul de grevă. Activitatea secretariatului funcţionează normal. Ceilalţi profesori stau acasă, elevi nu avem deloc“, a declarat directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici“, Constantin Martin.
Singura instituţie de învăţământ din municipiul Satu Mare care nu şi-a întrerupt activitatea şi în care are loc astăzi proba de competenţe digitale este Colegiul Tehnic „Ion I.C. Brătianu“. „Colegii mei au hotărât să vină azi la şcoală şi să se defăşoare BAC-ul în mod normal. Nu toţi elevii au venit la ore, unii profesori nu au clase, însă programul se desfăşoară normal, iar de la ora 13.00, s-a susţinut proba de BAC“, a declarat directorul Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu“, Valeriu Neagu.

Grevă cu excepții


Sindicaliștii afirmă că unitățile de învățământ în care astăzi a fost program normal, au fost excepții. „Peste 90 % din membri noștri au aderat la protest,  și au rămas acasă, în afara celor din comitetul de grevă. Au fost și excepții, de exemplu grevă japoneză la Grădinița „Mondiala“, sau unități unde s-au primit copii pentru că așa s-au înțeles cei din conducere cu părinții, însă sunt cazuri singulare“, spune Ioan Drăgan, liderul FEN Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite