Internetul câştigă teren în biblioteca nevăzătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura bibliotecă tip Braille din judeţ, cu 300 de volume editate, începe să piardă din clienţi. Apariţia internetului şi a unor programe de calculator special create pentru persoanele care nu văd a rupt legătura între mai mulţi nevăzători şi biblioteca Braille.

Singura bibliotecă din judeţ destinată nevăzătorilor, aflată în sediul Asociaţiei Nevăzătorilor Satu Mare, pe strada Mihai Viteazul, a început să piardă din clienţi. Şi asta, în principal, datorită internetului. Asociaţia sătmăreană are peste 2.200 de membri, persoane încadrate în categoria nevăzătorilor de gradul I şi II , care au posibilitatea de a lectura peste 300 de volume editate în limbajul Braille. Limbajul Braille presupune citirea de la stânga la dreapta cu ajutorul simţului tactil a unui sistem de câte şase caractere, scoase în relief pe pagină.

Cărţile poliţiste şi religioase, cele mai citite
Cele mai accesate cărţi scrise în limbajul Braille sunt în acest moment cele poliţiste şi religioase. „Cei mai mulţi dintre cititorii noştri accesează cărţi poliţiste scrise de autori precum Agatha Christie, James Twinning sau Mike Philips. Cărţile cu caracter religios sunt la fel de căutate. Alfabetul Braille nu este greu de memorat şi se învaţă în aproximativ o jumătate de an, la fel ca şi alfabetul alb-negru”, spune Veres Atilla, referent cultural-sportiv şi responsabil cu biblioteca la Asociaţia Nevăzătorilor Satu Mare. „Din păcate, apariţia internetului şi a unor programe de calculator special create pentru nevăzători, care lecturează tot conţinutul unei pagini web, a rupt legătura între mai mulţi nevăzători şi biblioteca Braille. Nu toţi nevăzătorii îşi permit însă să-şi cumpere un asemenea soft, al cărui preţ trece de câteva sute de euro“, mai spune Veres Atilla.

Nevăzătorii au revistă şi concurs naţional
În fiecare lună, nevăzătorii lecturează o revistă special tipărită pentru ei. Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor editează la Cluj, acolo unde există o tipografie specială, în fiecare lună „Revista Litera Noastră“, care se distribuie gratuit organizaţiilor judeţene şi, implicit, nevăzătorilor membri. În revistă se găsesc diverse articole, poezie, eseuri şi editoriale, iar de câteva luni, aceasta beneficiază şi de suport audio pe CD.


Concurs contra cronometru
În fiecare an, Agenţia Naţională a Nevăzătorilor din România organizează „Concursul de lectură corectă şi rapidă“. Concursul  presupune lecturarea cât mai rapidă, contra cronometru, a unui text aleatoriu. Anul acesta, la faza zonală care s-a desfăşurat la Cluj în 2 aprilie au participat concurenţi din judeţele Cluj, Arad, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Suceava. Concurentul sătmărean Gheorghe Bâzgău, de 59 de ani, a ocupat poziţia a şasea.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite