Înscrieri în clasa pregătitoare. Comisiile școlare, direct responsabile de greșelile la arondarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 6.000 de preșcolari sătmăreni vor intra din toamnă în școli
Aproximativ 6.000 de preșcolari sătmăreni vor intra din toamnă în școli

După ce ieri, înscrierile pentru clasa ”0” și clasa întâi au fost blocate de aplicaţia de înscriere online care era defectă, situația a reintrat de azi în normal. Inspectorul General Școlar Gigel Buth asigură părinții că niciun copil nu va rămâne pe dinafară.

Ieri, cu aplicația software defectă, dosarele de înscriere au fost preluate doar pe hârtie la comisiile școlare iar părinţii urmează să fie rechemați la instituțiile de învățământ arondate pentru a finaliza înscrierea copiilor. „Ieri am avut mici probleme cu codurile. Aveam probleme și cu copiii născuti în Ungaria, softul nu era adaptat pentru astfel de cazuri. Am clarificat și treaba cu căsuțele destinate telefonului mobil și adresei de e-mail, întrucât nu toată lume are. La mobil băgăm zerouri și am rezolvat treaba” afirmă inspectorul general școlar Gigel Buth. Potrivit afirmațiilor sale, în prima faza a înscrierilor, problemele au fost generate de un flux puternic pe aplicație.
Migrația elevilor spre școlile performante, problematică
Inspectorul școlar a ținut să atragă atenția că responsabilitatea arondării corecte a copiilor le revine membrilor comisiilor de arondare din unitățile școlare. „Am remarcat că unii părinți își inventează reședințe pentru a alege astfel o școală, alta decât cea la care sunt arondați. Ne vom trezi că vom avea copii apartinători care nu vor avea loc în clase din cauza <<migranților>>. Problema nu a fost încă rezolvată, însă lucrăm la asta. Îi vom lua pe toți, dar nu se poate ca un copil să rămână pe dinafara din școala de care aparține numai pentru că unii și-au stabilit reședinte în zonă. Vom clarifica și problema asta în scurt timp” afirmă Gigel Buth.

În prima fază a încrierilor, la clasa pregătitoare şi clasa întâi pot fi înscrişi doar copii aflaţi în curcumscripţia şcolii, adică cei ai căror părinţi locuiesc sau au locul de muncă pe străzile arondate respectivei instituții de învățământ. Potrivit ISJ, în urma recensământului copiilor la nivel de județ au fost înregistraţi 6.191 de preşcolari, dintre care 2.899 pot fi înscrişi în clasa pregătitoare. Alți 3.292 pot intra direct în clasa întâi. ISJ estimează, pentru anul școlar 2012 - 2013, formarea a 165 de clase pregătitoare şi 176 de clase primare la nivel județean.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite