Infestaţi cu trichinoză cu avizul tehnicianului veterinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul veterinar spune că el nu răspunde pentru greşeala nimănui
Medicul veterinar spune că el nu răspunde pentru greşeala nimănui

10 persoane sunt în spital şi alte 40 sunt suspecte, după ce Iosif Engel, tehnicianul veterinar din Odoreu a dat aviz favorabil pentru consumul cărnii. Tehnicianul veterinar  nu avea atestat pentru efectuarea analizelor şi îl suplinea pe medicul veterinar din comună.

Un număr de 10 persoane au fost infectate cu trichinoză şi alte 40 din localitatea Odoreu sunt suspecte, după ce tehnicianul veterinar, care nu avea atestat pentru a face analize, a dat aviz favorabil pentru consumul cărnii. Direcţia Sanitar Veterinară Satu Mare a deschis deja o anchetă pentru a vedea cine se face responsabil în acest caz.

În data de 13 decembrie 2009, familia Alexandru Pop din Odoreu a sacrificat un porc de 200 de kilograme. Iosif Engel, tehnician veterinar în Odoreu a făcut analizele şi a dat „bun de consum“.

După câteva săptămâni, 10 persoane care au consumat o cantitate mai mare din porc au prezentat simptome specifice infectării cu trichinoză. Nouă odoreni se află înternaţi la Spitalul de Contagioase Satu Mare, iar o altă persoană este la Cluj-Napoca. „Starea lor este bună“, a declarat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare.

Tehnicianul se scuză

Iosif Engel lucrează în domeniu din anul 1972, însă nu are atestat de verificare a cărnii. „Analizele erau bune, şi eu am mâncat din carnea respectivă. Sigur cei care s-au îmbolnăvit au mâncat în altă parte, altă explicaţie nu am“, a declarat acesta.

Odoreanul lucreză neoficial la cabinetul veterinar din localitate, unde medicul Florin Balog îşi desfăşoară activitatea. „Eu nu am fost în ziua respectivă acolo. Iosif Enghel avea cheia de la laborator pentru că mă mai ajuta din când în când. Problema este că oamenii apelează la el şi eu nu răspund pentru greşeala nimănui“, a declarat Florin Balog.

Peste 40 de oameni au gustat din porcul de Crăciun

Până la ora actuală au fost identificate 40 de persoane care au consumat din porcul sacrificat. „Şi eu am mâncat din produsele respective, însă nu am simptome. Pentru prevenţia mea, îmi voi face analize“, a declarat Nicolae Fodor, un odorean. Membrii familiei, internaţi în spital, se simt mai bine. „Toţi am mâncat din carnea respectivă, doar i-am făcut analizele şi ne-au spus că este bună. Părinţii meu sunt mai bine, iau perfuzii“, a declarat Lavinia Pop, fiica proprietarului porcului.

Primele măsuri

Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a declarat că în cursul zilei de azi vor deratiza gospodăria.

„Florin Balog a primit dispensarul din Odoreu în concesionare pentru 49 de ani. El încasează de la odoreni o taxă prea mare, de 150 de lei pentru analize. Ne gândim să renunţăm la serviciile lui pentru că putea să infecteze toată comuna. În contractul lui scrie că trebuia să asigure permanenţa şi nu să lase o altă persoană să se ocupe de analize“, a declarat Dumitru Pop.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite