Inedit: Bijuterii cu gândaci, la Târgul Meşterilor Populari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un meşter din Budapesta oferă sătmărenilor bijuterii inedite, la preţuri de producător. Zeci de meşteri populari din România şi Ungaria au sosit la Satu Mare, la o nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari.

Târgul deschis în cel mai mare parc din Satu Mare, Grădina Romei, a atras ieri, în prima zi, privirile a sute de sătmăreni. Meşterii şi-au prezentat produsele obţinute în afacerile de familie, unele dintre ele transmise din generaţie în generaţie.

image

Preţuri de producător

Jakab Ferenc, originar din Viştea, judeţul Cluj, s-a mutat în Budapesta imediat după Revoluţia din 1989, unde şi-a deschis un adevărat atelier în care confecţionează manual haine pentru păpuşi în miniatură. „Începând de la portul popular din Transilvania şi până la cel maghiar, toată familia mea confecţionează haine pentru aceste păpuşi. Tradiţia se păstrează de zeci de ani, iar public avem. Totul este prelucrat manual, excepţie făcând corpul păpuşii, care este din ceramică. Cu toate că sunt stabilit în Budapesta, sufletul meu este alături de ardeleani, motiv pentru care am şi venit la acest târg de meşteri populari“, a spus Jakab Ferenc.
Preţurile pentru astfel de obiecte pornesc de la 15 lei şi cresc în funcţie de mărimea păpuşilor.

image


Tot din Budapesta, un meşter popular a „şocat“ sătmărenii cu bijuterii inedite. Chiar dacă unora nu le-a venit să creadă ochiilor, femeia a oferit spre vânzare gândaci. „Insecta este lăsată se se usuce câteva săptămâni, după care este prinsă într-un bucată de sticlă peste care se toarnă plastic. Astfel, gândacul rămâne în interior, iar „bijuteria“ poate fi purtată la gât. Preţurile pornesc de la 20 lei, iar produsul se vinde nemaipomenit de bine“, a spus Maria Gyulay, din Budapesta.

image

Olăritul – pe cale de dispariţie

Singurul olar din Dej a venit la Satu Mare, unde şi-a instalat taraba şi roata de olărit. Sătmărenii se opreau la standul lui şi priveau cum transormă bucăţile de lut în diverse obiecte. „Fac asta de 15 ani. La început a fost doar o pasiune, acum a devenit o mică afacere. Sunt singurul olar din Dej. Meseria asta care este pe punctul de a se pierde“, a spus Dan Sorin Bucur.

Cifre
20 de lei costă bijuteriile cu gândaci, produse de Maria Gyulay

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite