Satu Mare: Încălzire în pană la Spitalul Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Încălzire în pană la Spitalul Vechi
Satu Mare: Încălzire în pană la Spitalul Vechi

Reţeaua electrică veche de 50 de ani, nu poate asigura încălzirea cu reşouri. O nouă pană de curent, de circa o oră i-a lăsat din nou în frig, în această dimineaţă, pe medicii şi pacienţii Spitalului Judeţean II.


În această dimineaţă între ora 8.30 şi 9.30, o nouă pană de curent i-a lăsat în frig pe pacienţii spitalizaţi în cele circa100 de saloane a a Spitalului Vechi.  Încălzirea la Spitalul Judeţean se face în continuare cu reşouri, dar, doar între penele de current, din cauza reţelei electrice învechite.  Medicii şi pacienţii Spitalului Judeţean II sunt nevoiţi să îndure în continuare temperaturi greu de imaginat pentru ceea ce ar trebui să însemne o spitalizare în secolul XXI. „ Este ca pe vremea lui Ceauşescu. Aşa ceva nu am mai văzut. Nici nu putem dormi noapte de frig. Avem un radiator micuţ, dar nu face faţă, mai ales că se ia curentul tot mai des”, spune Komadi   Irina (66 de ani), internată la Cardiologie.

image

O lună de chin
Lucrările de montare a microcentralei care va asigura minumul de confort termic în această iară, se vor finaliza cel mai probabil în a doua jumătate a acestei luni. Până atunci însă, de când a venit frigul, pe la mijlocul lunii octombrie, medicii şi pacienţii internaţi în Spitalul Vechi depind de momentele în care reţeaua electrică funcţionează. „ Centrala este încă în Italia, dar până în data de 12 noiembrie trebuie să o primim, şi până pe 15 noiembrie să o şi instalăm”, afirmă Vasile Fernea, directorul administrativ al Spitalului Judeţean II. Acesta mai spune că există un electrician care supraveghează permanent reţeaua electrică. „ Au fost probleme şi în această dimineaţă, dar s-au remediat. Este un chin, dar am dat o circulară să nu se folosească mai mult de un reşou pe salon. Chiar şi aşa, reţeau electrică este suprasolicitată”, mai spune Vasile Fernea. Până la mutarea în noile secţii din cadrul Spitalulului Judeţean II, şi bolnavii secţiei de Psihiatrie sunt în continuare supuşi şocurilor termice. „ Sperăm ca cel târziu în data de 20 noiembrie, psihiatria să fie mutată. Până atunci, efectiv nu avem ce face mai mult”, declară Fernea. 

Sătmărenii sunt oripilaţi

Pacienţii spun că dacă nu ar avea nevoie de tratamente ar merge acasă. „Nu avem ce face trebuie să ne tratăm. Este frig, dar eu nu mai am de stat mult şi am scăpat”, spune Ana Tătăran (64). O altă pacientă ce şi-a internat aseară soţul la cardiologie spune că era ea să facă infarct când a văzut condiţiile. „Eu aşa ceva nu am mai văzut, l-aş lua acasă dar are nevoie de tratament. Pe frigul ăsta din spital, este posibil să se îmbolnăvească mai rău. Până şi perfuziile tot noi trebuie să le cumpărăm”, spune Maria, o sătmăreancă oripilată de condiţiile de spitalizare.

image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite