În medie, un bărbat pe zi intră în concediu de paternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, 63 de sătmăreni au renunţat la locul de muncă şi au intrat în concediu de creştere a copilului. Bărbaţii preferă să îşi lase soţiile să se întoarcă la locul de muncă pentru că au salarii mai bune.

În Satu Mare, în medie, un bărbat solicită zilnic concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului minor. În ultimele două luni şi jumătate, 63 de sătmăreni au renunţat la locurile de muncă şi au cerut concediu pentru creşterea copiilor, arată statisticile Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale.

Ciprian Muntean schimbă scutece de şapte luni
Ciprian Munteanu (33 de ani) este unul dintre sătmărenii care şi-a dedicat timpul fiicei sale Anamaria. Avea şi alte soluţii la îndemână: fetiţa putea fi lăsată în grija bunicilor sau a unei bone, dar el şi soţia lui au decis că e mai bine ca micuţa să fie crescută de unul dintre părinţi. „Sunt acasă cu fetiţa de când a împlinit un an. Eu am renunţat la serviciul meu, iar de atunci mă ocup mai mult eu de ea. Acum, Anamaria are 1 an şi şapte luni. Am învăţat să-i gătesc, iar cu schimbatul scutecelor nu e aşa mare filosofie în ziua de azi, mai ales că nu trebuie spălate. Nu e greu. Dimineaţa ne trezim, luăm micul dejun, ieşim la plimbare, iar în jurul amiezii ne odihnim. Cât timp fetiţa doarme, eu mă ocup de pasiunea mea, caut ceasuri vechi pe internet“, povesteşte Ciprian. Se descurcă chiar şi în momentele când fetiţa se îmbolnăveşte.
Un altă tată care se află în concediu pentru creşterea copilului este Turoş Lorand. „După câteva luni de la naşterea fiului nostru, soţia s-a întors la serviciu, iar eu am rămas de bonă. Ne descurcăm, mai ales că ne ajută şi părinţii noştri“, susţine Lorand.

503 tătici primesc indemnizaţie
În prezent, din cei 3.706 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului minor, 503 sunt bărbaţi. Taţii aflaţi în concediu au aceleaşi drepturi ca şi femeile. Primesc o indemnizaţie lunară de 600 de lei sau, unde e cazul, 85% din veniturile profesionale realizate în ultimele 12 luni. Motivele pentru care bărbaţii preferă să ia locul soţiilor sau al bonelor sunt diferite. „În marea majoritate a cazurilor, bărbaţii solicită un astfel de concediu din raţionamente financiare. Mamele câştigă mult mai bine la locul de muncă, iar acestea cedează locul taţilor“, a declarat Daniela Cerneşteanu, consilierul juridic al Ageţiei de Prestaţii Sociale.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite