Satu Mare: Impozitul minim a pus pe butuci 2500 de firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la introducerea impozitului minim, peste 2.500 de firme sătmărene și-au suspendat activitatea, iar alte aproape 2.000 au cerut falimentul. Impozitul minim a dublat la Satu Mare numărul firmelor suspendate, dar și cuantumul impozitelor plătite de  firmele care au reușit să își mențină activitatea.


Micii întreprinzători sătmăreni îngroașă rândurile victimelor crizei. Impozitul minim, introdus pe data de 1 mai 2009, a pus pe butuci mii de firme din judeţ. „Eu nu îmi permit să plătesc aproape 183 de lei pe lună obligatoriu impozit minim. Păi dacă nu am comenzi, de unde să pot plăti. Nici înainte de impozitul minim nu mergea prea bine domeniul tâmplăriei la comandă. Acum suntem „Sub Pământ SRL“. Nu am plătit niciun impozit pentru că nu am avut din ce să plătesc“, spune Tiberiu Neohof, (40 de ani), tâmplar.
 
Mii de falimente
Numai în primele trei luni ale acestui an, aproape 400 de agenți economici și-au suspendat activitatea, de peste două ori mai mulți decât în aceași perioadă a anului trecut. Alte câteva sute au cerut prin tribunal falimentul. Per total, de la introducerea impozitului minim, numărul firmelor care și-au suspendat activitatea din cauză că nu au putut face față noului regim de taxe depășește 2.500, însemnând circa 20 % din numărul total de agenţi economici. Începând de anul trecut, în cazul a alte circa 2.000 de firme au fost deschise procedurile de faliment. Anul trecut, Secția Comercial din cadrul Tribunalului Satu Mare a instrumentat peste 1.600 de dosare de faliment. În total, în judeţ sunt înregistrate circa 16.000 de firme.

Impozite dublate
Cei care au reușit să își mențină activitatea și bruma de profit pe timp de criză s-au trezit cu impozite de două ori mai mari. „Înainte de impozitul minim, plăteam de exemplu 2.000 de lei pe an, cei 16 %. Acum trebuie să plătesc 4.300 de lei pe an, pentru că am depășit prima grilă de venituri, calculate după activitatea de anul trecut, indiferent de profitul din prezent, dacă acesta există, astfel că impozitul mi s-a dublat“, afirmă Șarlota Sima (71 de ani), croitor. Ea mai spune că își achită cu regularitate impozitele, chiar dacă afacerea nu merge atât de bine ca în anii anteriori. „Cheltuielile sunt mari, am șapte angajați, iar comenzile nu sunt ca pe vremuri. Eu mă ocup de croitorie din 1970, din 1991 am SRL, însă parcă acum sunt cele mai grele vremuri“, mai spune sătmăreanca.






Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite