Igaz Mate - Se visează diplomat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi abia anul acesta a terminat liceul, tânărul deja visează la o carieră în politică, dar nu îşi neglijează nici visul din copilărie, de a deveni pilot de avioane.

Profil:
Născut: 15 decembrie 1991
Educaţie: Liceul Teologic Reformat
Familie: Are un frate mai mic
„Mereu am fost un visător, dar în acelaşi timp am ştiut că niciun vis nu poate deveni realitate fără perseverenţă şi mult efort”, spune Mate.
În timpul liceului, a fost preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, reprezentând în acest organism şcolile cu predare în limba maghiară. A participat la numeroase tabere şi conferinţe şi a fost unul dintre delegaţii Organizaţiei Studenţeşti Maghiare din România la Bruxelles.
„Îmi place să mă implic în viaţa socială şi ador politica. Îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale, secţia Diplomaţie, de la Universitatea Corvinus din Budapesta, Ungaria. Tocmai mi-am depus actele pentru a obţine un loc bugetat şi bursă de studiu”, povesteşte tânărul.
Deşi politica şi implicarea în viaţa socială reprezintă principalele sale activităţi şi scopuri în viaţă, Mate nu îşi neglijează nici visele copilăriei.
Este pasionat de avioane
„O altă mare şi frumoasă pasiune am pentru avioane, iar din acest motiv nu am renunţat nici la ideea de a încerca să să dau admitere la Facultatea de Inginerie Aeronautică din Budapesta. Îmi doresc foarte mult ca măcar la una din cele două facultăţi să intru la buget, pentru că astfel o voi putea urma pe cealaltă la regim cu plată”, mai spune el.
Mate crede că munca de până acum, atât de la şcoală, cât şi cea de voluntar, îl vor ajuta să îşi atingă scopul. „La şcolile din Ungaria e altfel admiterea. Pe lângă notele şi mediile din cei patru ani de la liceu şi de la bacalaureat, mai contează şi celelalte activităţi în cluburile şi ligile studenţeşti. Se calculează totul pe puncte, iar dacă îmi primesc punctele aferente activităţilor mele sigur prind un loc bugetat. Sper doar ca aceste calcule să fie în regulă”, crede sătmăreanul.
Vrea să studieze relaţiile internaţionale
Pasionat de politică şi relaţiile internaţionale, Mate spune că diplomaţia este meseria pe care ar putea să o facă cu trup şi suflet. „Îmi doresc enorm să reprezint o ţară sau, de ce nu, chiar şi întregul popor european. Mi-aş dori să învăţ în anii următori tot ce am nevoie pentru a deveni unul dintre cei care pot schimba lumea în bine. Aş vrea să încep prin a pleca la studii cu burse Erasmus în diferite ţări, apoi prin a cunoaşte Parlamentul European, legislaţiile europene, modul de funcţionare a diferitelor organe din acest sistem, iar apoi să continuu cu programe de masterat şi doctorat în acelaşi domeniu”, spune Mate.
Ce-i place:
Îi place să aibă oameni în jur pe care să poată conta, oameni care să-l ajute, dar şi să ofere ajutor. Îi plac oamenii pozitivi şi care sunt capabili să zâmbească chiar şi atunci când e greu.
Ce nu-i place:
Nu-i place negativismul şi faptul că mulţi ştiu numai să se plângă, dar nu mişcă un deget pentru a schimba ceva înspre bine.
Întrebări şi răspunsuri
AdS: Dacă vei fi diplomat, ce vei schimba în lume?
I.M.: Sunt conştient că foarte mulţi politicieni rămân doar cu promisiunile, motiv pentru care eu niciodată nu am să promit înainte să mă asigur că pot să fac faţă. În orice caz, aş face acele schimbări pe care le-ar face până şi un simplu om, lucruri pe care le vede şi le ştie oricine înafară de cei care ar trebui să le vadă.
AdS: Mai ai timp şi de alte activităţi personale?
I.M.: Eu cred că cel mai important pentru mine este să îmi asigur atât mie, cât şi viitoarei mele familii un trai liniştit. Din acest motiv, acum sunt concentrat 100% pe formarea mea profesională, după care o să mă pot ocupa şi de familie. Poate gândesc puţin conservator, dar aşa cred eu că este bine. Cu toate acestea, nu neglijez nici prietenii şi nici activităţile care îmi plac plăcere.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite