INEDIT: Primarul vrea să mute pădurea în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul vrea să întindă Sătmarul până la linia orizontului/Foto: Arhivă
Primarul vrea să întindă Sătmarul până la linia orizontului/Foto: Arhivă

Edilul şef Iuliu Ilyes intenţionează să rezolve problema lipsei de spaţii verzi incluzând două păduri în intravilan. Rezolvarea problemei lipsei de spaţii verzi a fost una din promisiunile electorale ale primarului în campania din 2008.

Primarul Iuliu Ilyes i-a cerut ministrului Mediului, Borbely Laszlo, ca pădurile aflate în proprietatea localităţilor să fie luate în calcul la stabilirea suprafeţei spaţiilor verzi pe cap de locuitor. Ilyes a făcut solicitarea în şedinţă publică, la o întâlnire a ministrului cu primarii, în cadrul ultimei vizite pe care acesta a întreprins-o în Satu Mare, în urmă cu două săptămâni.
Primarul Ilyes a afirmat că „aceasta ar fi singura soluţie pentru ca oraşul Satu Mare să ajungă la cei 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor ceruţi de UE”.
Cum se mută o pădure la oraş
Prin solicitarea adresată ministrului, primarul vizează includerea în intravilanul municipiului a 8 hectare din Pădurea Noroieni, situată în cadrul Ariilor Protejate „Natura 2000”, precum şi întreaga Pădure Mare, din zona localităţii Dorolţ, care se întinde pe 380 de hectare. Prin acest tertip, primarul ar reuşi să-şi onoreze, teoretic şi statistic, principala promisiue a campaniei electorale din 2008, creşterea de la 22 la 34 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor în municipiu. Fără a construi niciun parc nou în actualul mandat, Ilyes a reuşit deja creşterea de la 22 la 24,68 metri pătraţi prin includerea în calculul statistic a albiei Someşului.
În cazul în care ministrul şi-ar însuşi ideea lui Ilyes, Satu Mare ar deveni, pe hârtie, cel mai „verde” oraş din ţară, cu 56,88 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. Normele UE impun, răspunzând recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), creşterea la 26 de metri pătraţi până la finele anului 2013.
Reacţii adverse ale factorilor de mediu
Mark Nagy Janos, directorul executiv al Societăţii Carpatină Ardeleana Satu Mare, care are în custodie Pădurea Noroieni ca parte integrantă a Ariilor Protejate „Natura 2000”, afirmă că nu va da niciodată curs unei solicitări de trecere în intravilan a vreunui petec de pădure. „Soluţia primarului este o şmecherie. Recomandările OMS spun că spaţiul verde trebuie să fie găsit la fiecare 10 minute de mers pe jos. Iar eu vin şi întreb: cui foloseşte un spaţiu verde la 8 km de oraş? E o şmecherie statistică” susţine Janos.
Elisabeta Bekessy, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Satu Mare, se opune şi ea ideii primarului. „Vă spun oficial că acest lucru nu rezolvă problema. Noi am dori ca extinderea să se facă prin amendajarea de spaţii verzi pe orice bucăţică de pământ, nu prin artificii de calcul“, a declarat Bekessy.
Legea interzice şi ea astfel de tertipuri. Potrivit art. 7 alin.4 din Codul Silvic al României, „este interzisă trecerea pădurilor în intravilan”.

ONG contestă soluţia găsită de primar pentru creşterea spaţiului verde din oraş. Reprezentanţii acestora au identificat trei zone în care administraţia ar putea să înfiinţeze parcuri: fostele lacuri Cubic şi Pescăruş, respectiv platoul de beton din Centrul Nou, folosit ca parcare de funcţionarii Primăriei, Instituţiei Prefectului şi Consiliul Judeţean.
Primarul acuză normativele UE
„E o  problemă care s-ar putea revizui, legea, normele, sunt catastrofale. Treaba cu spațiile verzi e teoretic bună, dar cineva a venit cu nomele astea de la UE și noi le-am îngurgitat pe nemestecate” a declarat pentru ADS primarul Ilyes. În opinia sa, pădurile din teritoriul administrativ ar trebui luate în calcul ca spatii verzi. ”Pădurea Mare, Pădurea Noroieni, de ce nu sunt cuantificate? Problema este una de reglementări, de concept. Ce intră și ce nu intră în calculul suprafeței de spațiu verde? În Portugalia ele ar fi intrat în calcul fără probleme. În opinia mea s-a greșit la concept. De unde să scot eu 10 ha de teren în intravilan să fac parc, nu pot face spaţiu verde pe cer” a mai afirmat edilul şef.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite