Satu Mare: Cetatea din Ardud, locul II la ediţia a VII-a a proiectului naţional de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea din Ardud a pierdut, la voturi, ediţia a VII-a a proiectului naţional de restaurare a monumentelor istorice din ţară aflate în stare avansată de degradare, clasându-se pe locul al II-lea. 

Turnul medieval al cetăţii din Ardud a intrat în competiţie pe data de 1 noiembrie alături de alte două vestigii din ţară şi anume Turnul Cositorarilor, Turnul Croitorilor şi zidul de incintă şi topitoria de aur Logolda de la Cavnic. Documentarul despre cetatea din Ardud, realizat de regizoarea TVR, Sabina Pop a fost apreciat însă la cele mai înalte nivele. „Chiar dacă nu a câştigat competiţia, cetatea din Ardud a devenit cunoscută în întreaga ţară datorită documentarului realizat şi difuzat în cadrul emisiunii de duminică, 1 noiembrie. Am primit numeroase telefoane de la oameni din Satu Mare care nu ştiau de existenţa cetăţii, nu cunoşteau bogăţia inestimabilă pe care o are oraşul la acea margine de şosea. Ardudul a avut un punctaj foarte bun. Cel mai mult contează faptul că cetatea a fost foarte bine promovată iar documentarul a fost foarte bine prezentat. Nimeni nu a pierdut. Toate monumentele participante au câştigat“, a declarat Sabina Pop. 

Autorităţile locale din Ardud au primit cu tristeţe vestea. „Am aflat de rezultatul emisiunii. Suntem trişti dar măcar s-a aflat despre cetatea noastră“, a declarat primarul oraşului Ovidiu Duma.

Renovare din bani europeni

Deşi a pierdut concursul naţional, cetatea din Ardud va fi renovată din bani europeni. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Primăria Ardud a făcut proiectul de restaurare a castelului acum trei ani, iar anul trecut prin proiectul “Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania” a câştigat 700.000 de euro pentru renovare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite