Satu Mare: Centrala din Spitalul Judeţean II va fi înlocuită cu un cazan provizoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Centrala din Spitalul Judeţean II va fi înlocuită cu un cazan provizoriu
Satu Mare: Centrala din Spitalul Judeţean II va fi înlocuită cu un cazan provizoriu

Centrala veche de peste 40 de ani va fi înlocuită cu un cazan provizoriu. Anul trecut ISCIR a retras autorizaţia de funcţionare a centralei iar bolnavii de la Psihiatrie s-au încălzit cu reşouri şi calorifere.  

Centrala care a încălzit Spitalul Judeţean II (Spitalul Vechi) mai bine de 40 de ani va fi înlocuită în perioada imediat următoare cu un cazan provizoriu. Inspecţia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (ISCIR) nu a mai acordat autorizaţie de funcţionare centralei termice din spital deoarece este foarte veche, bolnavii riscând să îngheţe de frig la iarnă dacă nu se va găsi o soluţie. Managerul Spitalului Judeţean, Paula Mare, s-a întâlnit cu primarul Iuliu Ilyes la începutul acestei săptămâni şi au pus la punct un plan provizoriu de rezolvare a problemei. Astfel au decis achiziţionarea unui cazan care să asigure căldură bolnavilor până la reabilitarea întregului sistem de încălzire din instituţie. 


Cazanul va fi cumpărat din banii de rezervă a şcolilor
 
Cele aproximativ două miliarde de lei vechi necesare achiziţionării cazanului vor fi asiguraţi din rezerva şcolilor. Primarul Iuliu Ilyes a precizat că nu se poate ca un spital să rămână peste iarnă fără încălzire iar bolnavii să îngheţe de frig în saloane. “Foştii manageri nu şi-au dat deloc interesul să repare situaţia iar acum în prag de toamnă toată lumea se agită de unde să scoată bani pentru o centrală şi bineânţeles că au venit la mine că Primăria parcă e un sac fără fund” a declarat primarul. Centrala veche a fost scoasă din funcţiune în urmă cu un an deoarece reprezenta un adevărat pericol fiind considerată un butoi cu pulbere. Pe moment aceasta asigură doar apa caldă şi aburi pentru sterilizarea ustensilelor medicale. Iuliu Ilyes a mai precizat că numai proiectul pentru noul sistem de încălzire este în jur de 10 miliarde de lei vechi iar anul acesta bugetul nu permite demararea lui. În schimb timpul este prea scurt şi chiar dacă lucrările erau demarate în vara aceasta spitalul tot nu avea căldură la iarnă.

Psihiatria încălzită anul trecut cu calorifere şi reşouri

Deşi nu a mai primit autorizaţie de funcţionare de anul trecut, centrala tot a funcţionat însă nu dădea randament. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian a declarat că  aceasta nu putea asigura agentul termic pentru întreaga clădire. “De cele mai multe ori se spărgea câte o conductă sau pur şi simplu ceda central” a mai spus Constantin Demian. Secţia de Psihiatrie a fost încălzită anul trecut cu calorifere şi reşouri.     

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite