Satu Mare: Evul Mediu s-a mutat pe strada Horea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Evul Mediu s-a mutat pe strada Horea
Satu Mare: Evul Mediu s-a mutat pe strada Horea

Multe dintre familiile care locuiesc acolo nu au apă, gaz şi curent . Pentru că imobilul de pe strada Horea, numărul 6, este revendicat de patru presupuşi moştenitori, municipalitatea nu are niciun drept asupra clădirii.

În mijlocul orasului, într-o zonă extrem de circulată, nu mai puţin de 30 de familii, multe dintre ele de etnie romă trăiesc în condiţii mizere. Fără apă curentă, gaz şi energie electrică, locuitorii îşi fac nevoile pe unde apucă. Mirosul este insuportabil, iar noaptea zona este împânzită de prostituate şi de peşti.
Primăria nu are deocamdată soluţii de rezolvare a problemei. Problema focarului de infecţie de pe strada Horea este cunoscută de autorităţiile locale de foarte mult timp. Dacă până în anii 90, în blocul respectiv se trăia normal, acum zona a devenit un adevărat ghetou. Cele 30 de familii trăiesc în condiţii improprii.

„Noi suntem vinovaţi!“

Cei mai vechi dintre locatari spun că problema aparţine în totalitate persoanelor care locuiesc acolo. Multe dintre cele 30 de familii dau dovadă de iresponsabilitate, nefiind în stare să păstreze curăţenia.
„Sunt mulţi cei care locuiesc aici ilegal. După ce m-am mutat aici, am făcut renovări interioare, chiar am reparat şi acoperişul, însă tot degeaba. Pentru că nu vroiau să plătească apa, au rămas fără ea. Pe vremea când eram administrator, erau în stare să îmi dea şi în cap pentru simplul fapt că le băteam la uşă pentru a le cere banii pe utilităţi“, a declarat Vasile Bobiţă, care locuieşte în blocul de pe Horea 6 din anul 1992.
Peisajul este unul dezolant. Fecalele sunt împrăştiate pe scări, în faţa blocului. Iboia Vereş spune că alături de cei doi copii îşi face nevoile într-o găleţuţă, pe care o ţine în faţa apartamentului. „Dimineaţa arunc în containere tot ce s-a adunat peste noapte. Nu avem altă soluţie. Fără apă, curent şi gaz nu ne putem descurca. Noroc cu ajutorul social care-l primesc de la stat!“, a declarat Iboia Vereş.

Un investitor - singura variantă

Primăria nu are în acest moment soluţii pentru rezolvarea problemei. Clădirea se află în litigiu, patru presupuşi moştenitori cerându-şi drepturile în instanţă.
„Sunt patru persoane din SUA şi Israel care spun că sunt proprietari. Până când situaţia juridică nu se va rezolva, nu avem niciun drept asupra clădirii“, spune primarul Iuliu Ilyes. Anii trecuţi, a existat un investitor care a vrut să cumpere clădirea de pe strada Horea, numărul 6, şi să o reabiliteze în întregime. „În acele condiţii, cu banii primiţi, reuşeam să contruim locuinţe sociale pentru persoanele care trăiesc acolo, însă pentru că nu suntem proprietarii imobilului, nu putem face niciun schimb“, a mai spus Iuliu Ilyes.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite