Pedeliștii Holdiș și Breban, numele grele din dosarul „Mită pentru partid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Holdiş a fost citat ca martor în dosarul "Mită la Vama Halmeu" și ar putea fi citat în dosarul șpăgilor pentru PDL
Ioan Holdiş a fost citat ca martor în dosarul "Mită la Vama Halmeu" și ar putea fi citat în dosarul șpăgilor pentru PDL

Deputatul PDL de Satu Mare Ioan Holdiș și fostul președinte PDL municipal Valentin Breban, implicați de rechizitoriul DNA în dosarul de mită și trafic de influență Popa - Ulici - Ștrango.   

Judecătorul a dat ieri citire rechizitoriului DNA din cazul „Mită pentru partid”, în care sunt trimiși în judecată, sub acuzații de mită și trafic de influență, Mariana Popa, Ioan Ulici și Vasile Ștrango. Ioan Ulici, soțul trezorierului PDL Satu Mare Cristina Ulici și fost director adjunct al finanţelor sătmărene, a pretins de la omul de afaceri Vasile Ştrango, pentru PDL, 3% din banii pe care societatea îi avea de încasat de la Inspectoratul Școlar Județean pentru lucrările de reabilitare ale școlii din orașul Livada. În schimbul sumei, Ulici i-a promis negreșteanului, și el membru PDL, că va interveni pe lângă inspectorul general școlar Mariana Popa și că o va determina pe aceasta să dispună plata lucrărilor. Mariana Popa, președintele femeilor pedeliste din județ, a semnat ordinele de plată doar după ce omul de afaceri a donat 3.000 de lei, 3% din suma totală încasată, căte PDL.

Holdiș și Breban ar putea fi audiați

Potrivit rechizitoriului DNA, Vasile Ștrango a apelat la Ioan Ulici pentru a-și recuparea banii pe lucrările efectuate la școala din Livada după ce, în prealabil, plata sumelor a fost întârziată de Guvern, iar Ștrango și-a câștigat drepturile bănești în instanță. Plata lucrărilor a continuat să întârzie. DNA susține că Vasile Ștrango l-a apelat pe Ioan Ulici, care a apelat la deputatul Holdiș, președintele Organizației Județene a PDL Satu Mare. Ulici i-a facilitat omului de afaceri întâlniri cu deputatul, pentru ca acesta să dispună alocarea banilor de la Guvern și, prin intervenții la inspectorul general școlar Mariana Popa, semnarea ordinelor de plată către societatea negreșteană. În rechizitoriul DNA, procurorii susțin că plata celor 3% din valoarea lucrărilor către PDL reiese clar și „dintr-o convorbire purtată între Ioan Ulici și Valentin Breban”, fostul președinte al organizației municipale a PDL Satu Mare.

În debutul ședinței de judecată, instanța a respins întâmpinările depuse de avocați cu privire la regularitatea actului de sesizare al DNA, stabilind că procedurile au fost respectate. Cei trei inculpați au pledat nevinovați și au refuzat o potențială judecată rapidă facilitată de instituția recunoașterii vinovăției. Instanța a acceptat și furnizarea copiilor audio ale înregistrărilor solicitate de avocații Marianei Popa și a lui Ioan Ulici și a dispus audierea celor trei trimiși în judecată la termenul următor, 13 martie.

CITAT Ioan Holdiș, deputat: „Cu Ștrango am vorbit, bineînțeles că am vorbit, el este membru al organizatiei PDL din Negrești-Oaș. Nu am discutat însă niciodată cu el problemele lui cu banii”

Călin Ștefan, avocatul omului de afaceri Vasile Ștrango, a declarat pentru „Adevărul” că nu exclude posibilitatea ca cei doi lideri marcanți ai PDL să fie audiați la proces. „DNA are nevoie de ei, cred că vor fi chemați în instanță” a apreciat avocatul. Valentin Breban, comisar-șef la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare și nominalizat ca potențial candidat al PDL pentru Primăria Municipiului Satu Mare, nu a dorit să comenteze subiectul. „Dacă mă vor chema ca martor, mă voi supune deciziei instanței” a afirmat Breban. Interpelat de Adevărul, deputatul Ioan Holdiș a negat orice implicare în acest caz. „Cu Ștrango am vorbit, bineînțeles că am vorbit, el este membru al organizatiei PDL din Negrești-Oaș. Nu am discutat însă niciodată cu el problemele lui cu banii” ne-a declarat deputatul.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite