Satu Mare: Spaţiul Hidrologic Someş –Tisa, monitorizat cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Spaţiul Hidrologic Someş –Tisa, monitorizat cinci ani
Satu Mare: Spaţiul Hidrologic Someş –Tisa, monitorizat cinci ani

Direcţia Apelor Someş-Tisa( DAST) va monitoriza, în următorii cinci ani, şapte zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Demersul se realizează în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, iniţiat de Ministerul Mediului.

Cauzele acestui fenomen sunt practicile agricole necorespunzătoare şi apele reziduale neepurate. Cei mai cunoscuţi nutrienţi sunt azotaţii, azotiţii, amoniul şi fosfaţii, substanţe care sunt frecvent întâlnite în gunoiul de grajd, dar şi în apele menajere( detergenţii).
Proiectul va fi implementat la nivelul întregii ţări, în perioada 2009- 2013 şi are o valoare de aproximativ 61.000.000 de euro. Acesta vizează trei componente: investiţii în comunele din zonele vulnerabile, consolidare instituţională şi campanie de informare publică.
“Reducerea poluării cu nutrienţi reprezintă o condiţie esenţială pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi pentru menţinerea stării de sănătate a populaţiei. De asemenea, rezultatele pozitive din acest domeniu vor contribui la atingerea stării bune a apei, deziderat propus prin Directiva Cadru pentru Apă, având ca termen anul 2015”, a declarat Mircea Itu, directorul DAST.
Nutrienţii ajunşi în organismul uman pot crea grave probleme de sănătate. Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a azotiţilor şi a azotaţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea este deosebit de periculoasă, îndeosebi pentru nou-născuţi.
În spaţiul hidrografic Someş-Tisa vor fi monitorizate localităţile: Bonţida- judeţul Cluj, Crucişor- judeţul Satu Mare, Ilva Mică- judeţul Bistriţa-Năsăud, Seini, Remetea Chioarului, Fărcaşa, Vadu Izei- judeţul Maramureş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite