Groapă- pericol public în cartierul Nicolae Titulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia unui imobil, săpată în urmă cu patru ani, este considerată un pericol public pentru cetăţeni de către Primărie. Proprietarul terenului a fost somat să readucă terenul la starea lui iniţială, în caz contrar urmând să fie amendat cu până la un miliard de lei vechi.

Problemele de pe terenul amplasat la intersecţia străzilor Miron Costin şi Dreptăţii au început în urmă cu patru ani, când omul de afaceri Nelu Opriş a început construcţia unui bloc. Deşi nu era eliberată autorizaţia de construcţie, muncitorii au săpat fundaţia viitoarei clădiri de locuinţe. Primăria însă a refuzat să elibereze autorizaţie de construcţie pentru blocul care ar fi urmat să aibă trei etaje şi mansardă. Mai mult, autorităţile locale l-au amendat atunci pe omul de afaceri pentru nerespectarea legislaţiei din domeniul construcţiilor.

Nelu Opriş susţine însă că, la acea vreme, avea aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local, dar că Primăria l-a încurcat şi a refuzat să îi elibereze autorizaţia de construcţie pentru mai mult de două etaje. „Îmi pare rău că nu am reuşit să termin proiectul. Pe acel teren trebuia să se construiască un bloc foarte frumos cu parcări subterane şi locuri de joacă pentru copii. Din păcate, Primăria nu a vrut să îmi dea autorizaţie de construcţie pentru mai mult de două etaje, aşa că am sistat lucrările. Aş vrea să continui investiţia, din momentul în care se deblochează piaţa imobiliară, dar până atunci nu am ce să fac”, a declarat Nelu Opriş.

Din 2007 şi până acum, terenul pe care s-a săpat o fundaţie de doi metri s-a transformat într-un adevărat focar de infecţie, unde sunt animale moarte, gunoaie, iar în zilele mai calde chiar boschetari care nu par prea deranjaţi de miros. Cea mai mare problemă este însă cea a trotuarului, care, din cauza fundaţiei prea mari, s-a surpat pe jumătate şi îi pune în pericol pe cei care trec pe acolo zilnic. Totodată, groapa a făcut ca gardul unui vecin să se prăbuşească pur şi simplu.

Proprietarul, somat să umple groapa
În urma repetatelor sesizări ale vecinilor, în cursul zilei de luni o echipă a Primăriei Satu Mare s-a deplasat la faţa locului. Reprezentanţii administraţiei locale au constatat că trotuarul pe jumătate surpat poate fi catalogat drept un pericol public şi i-au somat pe proprietari să readucă de urgenţă terenul la starea iniţială. „În acest loc, s-a pornit în anul 2007 construcţia unui bloc de locuinţe. Din cauză că nu exista vreo autorizaţie de construcţie, firma a fost amendată şi de atunci lucrările au fost sistate. Este un caz mai complex şi noi avem puţine instrumente cu care putem acţiona, deoarece groapa este pe proprietate privată“, a declarat primarul Iuliu Ilyes.

El susţine însă că proprietarul a fost somat să intre în legalitate. „Dacă se periclitează siguranţa cetăţenilor, primul pas este să somăm proprietarul. Dacă în urma somaţiei, acesta nu va lua măsuri, vom trece la amendarea lui”, mai spune primarul Iuliu Ilieş.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, dacă terenul nu va fi adus la starea iniţială, proprietarul riscă o amendă care poate ajunge până la 100.000 de lei. Trotuarul va fi reparat, cel mai probabil din bani publici.

Cifre: 100.000 de lei este amenda maximă pe care o poate încasa proprietarul dacă nu acoperă groapa.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite