Gripa porcină a băgat spaima în sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmărenii se înghesuie să-şi facă vaccinul
Sătmărenii se înghesuie să-şi facă vaccinul

Cabinetele medicilor de familie sunt umplute la refuz de sătmărenii care vor să se imunizeze împotriva virusului gripei noi. Dacă până săptămâna trecută doar 1700 de oameni  şi-au făcut vaccinul, în această periaodă cifra a săltat brusc la 9000.

Spaima că ar putea să se îmbolnăvească de gripă porcină, i-a determinat pe sătmăreni să se vaccineze împotriva virusului AH1N1, peste 9.000 de persoane prezentându-se pentru imunizare, în ultima săptămână, la cabinetele medicilor de familie din județ sau la centrele de vaccinare înființate. „Am epuizat stocul de doze de vaccin de  12.900  iar din cele 10.000 de doze pe care le-am primit miercuri de la Ministerul Sănătății mai avem de distribuit aproximativ 2.000 de doze. În cursul zilei de astăzi așteptăm medicii de familie să vină să le ridice“, a declarat Lidia Tămaș, medic epidemiolog și purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Agitaţie la cabinete
Zilnic, sute de sătmăreni umplu cabinetele medicilor de familie. Dacă până săptămâna trecută doar 1700 de sătmăreni şi-au făcut vaccinul pandemic, numărul loc a crescut brusc la peste 9000. „Avem zeci de solicitări într-o zi, În această perioadă a fost mare nebunie, ne aşteptăm să mai crească numărul“, a declarat  doctorul Ramona Stancu Lăpuşte. Numai în ultima perioadă, aproape 200 de sătmăreni s-au înghesuit la un singur cabinet, încă de la orele dimineţii să-şi facă vaccinul pandemic. „La cabinet am avut, doar în această săptămână, aproape 200 de solicitări“, a mai spus Ramona Stancu Lăpuşte.

Suplimentare de doze
Conducerea instituției a mai solicitat suplimentarea stocului de vaccin cu încă 15.000 de doze pe care să le distribuie medicilor de familie și centrelor de vaccinare, însă până la această oră nu a primit nici un răspuns la solicitare. „Din cele 15.000 de doze, câte 100 de vaccinuri vor fi distribuite medicilor de familie iar câte 200 de doze vor fi împărțite în centrele de vaccinare“, a declarat directorul DSP, medicul de familie Dorel Coica. În cursul acestei săptămâni s-a mai înființat un centru de vaccinare în localitateaTurț. „Interesul este mult mai mare, după ce au văzut la toate posturile de televiziune că lumea se înghesuie să-şi facă vaccinul. Până ieri am vaccinat 60 de persoane, iar azi am mai primit 50 de doze de vaccin“, a declarat Angela Bito, medic de familie în Turţ. Programările s-au făcut încă de luni dimineaţă, conform declaraţiei aceluiaşi medic de familie. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite