Satu Mare: Grădiniţele de top îşi suplimentează locurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii caută  grădiniţe moderne în apropierea locuinţei lor.

Numărul copiilor care se vor începe anul acesta grădiniţa este în scădere. Dacă anul trecut au fost 948 de locuri, toate ocupate, în acest an se oferă 788 de locuri, dar nici acestea nu au fost ocupate în totalitate până în prezent.
Sătmărenii preferă să îşi dea copiii la grădiniţele din apropierea locuinţei lor, însă în cartiere nu întotdeauna există resursele necesare, aşa că grădiniţele cer suplimentarea numărului de grupe. Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare susţine că grădiniţele „Dumbrava minunată“ şi „Draga mea“ s-ar aflat în această situaţie. Pe teren, lucrurile stau altfel.

Suplimentare forţată


Grădiniţa „Draga mea“ din Cartierul Soarelui a avut anul trecut au avut 240 locuri. Anul acesta i-a fost transferate alte trei grupe de la grădiniţele din împrejurimi, pe motiv că imobilul a fost renovată anul trecut, condiţiile fiind mai bune.
„Condiţiile de la noi sunt mai bune. Nu am cerut suplimentarea numărului de grupe, ci pur şi simplu ne-au fost transferaţi copii de la alte grădiniţe“, spune Maria Sabo, director al acestei instituţii. Grădiniţa „Dumbrava minunată“ a cerut suplimentarea grupelor, însă directorul Leontina Ghiţ a subliniat faptul că spaţiul pus la dispoziţie este insuficient. Anul trecut, la această grădiniţă în grupa mică au fost înscrişi 50 de copii, iar anul acesta doar 25.

Peste 78% din locuri sunt destinate secţiei române


În municipiu există 34 de grădiniţe din care 27 au personalitate juridică, 25 sunt cu program prelungit, respectiv nouă grădiniţe sunt cu program normal. Suplimentarea grupelor se poate face doar în cazul în care grădiniţa solicitantă poate oferi spaţiul necesar în raport cu numărul de preşcolari. Din cele 788 locuri, 620 sunt destinate secţiei române, 128 secţiei maghiare şi 40 secţiei germane. În anul preşcolar care îi aşteaptă, preşcolarii vor fi supravegheaţi de 372 educatori.
Diferenţa dintre grădiniţele cu program prelungit şi cele cu program normal constă în faptul că la primele amintite părinţii sunt obligaţi să plătească şi masa de dimineaţa, respectiv cele două de după-amiază, iar programul este de opt ore, de la ora 8.00 la ora 16.00 cu posibilitatea ca tutorele să elibereze odrasla mai repede. Taxa este de 5 lei/zi. Grădiniţele cu program normal au un orar de patru ore. Înscrierile pentru grădiniţă se pot face până la data de 15 septembrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite