Grădina exotică din Balta Blondă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi sătmăreni, soţ şi soţie, şi-au amenajat în curtea casei o grădină cu specii de plante şi de păsări exotice.

Soţii Monica (31 de ani) şi Daniel Herţeg (35 de ani) au acasă, în localitatea Balta Blondă, o grădină ce reuneşte plante şi animale din întreaga lume.


image

Întorşi în urmă cu o lună din Portugalia, unde au trăit mai bine de şase ani, soţii Herţeg au cheltuit o mare parte din banii strânşi pentru renovarea casei şi amenjarea grădinii din Balta Blondă. Pasiunea pentru grădinărit o au de mulţi ani, iar o parte din pasări şi plante le-au adus din Portugalia, cu un transport special, pentru care au plătit 2.400 de euro. În total, în grădina care arată acum exact aşa cum şi-au dorit au investit peste 11.000 de euro. Numai pentru hrana păsărilor şi pentru întreţinerea plantelor cheltuie lunar în jur de 3.000 lei. „Păsările au nevoie de hrană specială, un amestec de seminţe de floarea soarelui, fructe uscate, proaspete, granule speciale. Este scump, dar acesta a fost visul nostru", spune Monica Herţeg.
150 de specii de plante
În seră şi în jurul casei au acum peste 150 de specii exotice de plante, de la deja banalele lămâi, lime, migdali, portocali, avocado, rodii, măslini, bananieri, fructul pasiunii până la exoticele goiaba, araca, mamey, kitki, zapote, pitanga, mamez, carrisa macrocarpa etc. Câteva dintre ele sunt încă înflorite, dar majoritatea au făcut deja fructe. Pe cele mai multe le-au cumpărat din Portugalia. „Locuiam la casă, aşa că aveam spaţiu suficient. Am început să colecţionăm mai întâi plante, bineînţeles cele portugheze, că ne erau mai la îndemână. Prima noastă plantă a fost o agave, o plantă des întâlnită în Portugalia“, îşi aminteşte Monica.
Cea mai spectaculoasă dintre toate este o plantă carnivoră, Nephentes Miranda, provenită din America de Sud. „La capătul frunzei face nişte flori sub formă de ulcior care secretă o substanţă dulce şi lipicioasă ce favorizează digestia. Pe acolo prinde insecte şi broaşte, dar îi mai punem şi bucăţele mici de carne crudă", povesteşte Monica Herţeg. O altă ciudăţenie este o plantă cumpărată din Canada care trăieşte agăţată pe o sârmă şi care nu are rădăcină. Îşi ia toţi nutrienţii din aer.
Trei papagali bilingvi
Printre sutelele de plante, soţii Herţeg au montat coliviile păsărilor. Zeci de papagali, de specii variate, vrăbiuţe australiene şi fazani ornamentali înveselesc toată ziua grădina. Vedetele grădinii sunt trei papagali Ara ararauna. Brazilieni de origine, îşi întâmpină stăpânii cu salutul „Ola!“. Au învăţat deja şi câteva cuvinte româneşti: „Ce faci?“, „cocoş“, „tati“, „mami“, „Dani“ etc. „Sunt cele mai frumoase, dar şi cele mai scumpe păsări. Doi dintre ei formează un cuplu de trei ani. Au costat 3.600 de euro. Pe cel de-al treilea am dat 1.800“, spune Daniel. Monica este fascinată de reptile, aşa că şi-a cumpărat două iguane. Deocamdată au numai câţiva centimetri, dar la maturitate vor ajunge la doi metri. „Visul meu este să am un Rockpiton de Africa şi un bazin plin de peşti Pyranha“, mărturiseşte femeia.
Porc de 350 de kilograme
Tot în categoria animalelor exotice ar putea fi inclusă şi scroafa din gospodăria familiei Herţeg. După aprecierile celor doi, a depăşit deja 350 de kilograme, iar fiul îi calcă pe urme. Nu are încă un an, dar bate uşor spre 200 kg. "Sunt din rasa Marele Alb şi sunt foarte buni pentru carne. La cât de mare a ajuns scroafa am putea hrăni o nuntă întreagă cu ea", afirmă, mai în glumă, mai în serios, Daniel.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite