Gimnastică prenatală și cursuri educaționale pentru viitoarele mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicile care frecventează cursurile Școlii „MAM GYM“ sunt încântate de rezultate
Mămicile care frecventează cursurile Școlii „MAM GYM“ sunt încântate de rezultate

Gravidele din Satu Mare sunt instruite de o moașă calificată, absolventă a Facultății de Moașe din cadrul Universității de Medicină din Cluj, Iuliu Hațegan. Șase viitoare mămici din Satu Mare frecventează cursurile școlii „MAM GYM“ unde au parte de gimnastică și cursuri informativ-educaționale.

O oră de gimnastică prenatală și odihna de noapte e garantată.Paula Tomșa le învață pe viitoarele mămici cum să facă față fricii de dinaintea nașterii, cum să nu intre în panică și să aibă o altă perspectivă asupra momentului nașterii, igiena sarcinii, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului. Gimnastica prenatală constă în exerciții simple care au rolul de a menține tonusul muscular al mamei la perineu și la abdomen. „Gimnastica pentru gravide este indicată până în ultima lună de sarcină iar după naștere mamele se pot apuca din nou de exerciții însă trebuie să țină cont de metoda de naștere, pe cale naturală sau cezariană și în funcție de recomandările medicului. Paula Tomșa este moașă calificată cu studii absolvite la Facultatea de Moașe din Cluj. În prezent frecventează cursurile facultății de psihologie din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, filiala Satu Mare. 

Gravidele trebuie să țină cont și de sfatul medicului 
„Ținând cont de metoda de naștere, mămicile trebuie să aibă în vedere și sfatul medicului“, a declarat Paula Tomșa. Gravidele se pot apuca de gimnastică de la 16 săptămâni de sarcină. „Exercițiile fizice par simple dar noi obosim repede. Mămicile cu sarcină mai avansată obosesc mult mai repede. Eu trebuie să nasc peste vreo două săptămâni așa că mă mișc mai greu. Însă după o oră de gimnastică mă simt mult mai bine“, a declarat Hajnallka .  La cursurile prenatale viitoarele mămicile învață despre tehnicile de respirație în travaliu și expulzie, complicații ale nașterii, conținutul bagajului atât pentru ea cât și pentru bebeluș în momentul în care se internează în spital, în ce constă nașterea și lăuzia, alăptarea, băița bebelușului. „Atât gimnastica prenatală cât și cursurile au un efect pozitiv asupra psihicului și fizicului. Învățăm lucruri noi iar Paula are grijă să ne încurajeze și să ne ridice moralul“, a spus Edina Fabian.   

Gimnastica are și contraindicații
Gimnastica prenatală nu este indicată tuturor gravidelor. Excepție fac femeile cu anemie patologică, cele cu placenta previa (placenta blochează cervixul) gravidele hipertensive, la mamele cu nașteri premature sau cele care au suferit avorturi spontane. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite