Gheorghe Sabău- Antrenor de box şi jocuri populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campion naţional şi medaliat cu bronz la Centura de Aur, Gheorghe Sabău a înfiinţat clubul de box AS Sab-Gomez, unde tinerii boxează şi joacă dansuri populare.

Un om activ, plin de idei, dornic să le pună în practică şi tot timpul ocupat, acesta este Gheorghe Sabău. A fost atras de box încă de tânăr, iar mai apoi, după ce a pus mănuşile în cui, n-a putut să stea deoparte şi a continuat ca antrenor. „Am fost îndrumat spre acest sport de un unchi de-al meu care a văzut în mine un bun boxer. La început m-a încercat la nişte deplasări, stil box, forţă în braţe, viteză în execuţie şi riposte, după care mi-a spus că am potenţial. Am practicat boxul între anii 1968 şi 1978 la Asociaţia Sportivă  <Voinţa> Satu Mare, sub îndrumarea regretatului şi poate a celui mai valoros antrenor al judeţului, maestrul Timofie Pogăciaş. Între 1978-1982 am desfăşurat activitate ca instructor, iar din 1982, după absolvirea şcolii de antrenori de pe lângă IEFS Bucureşti, am activat ca antrenor la mai multe cluburi sportive din judeţ“, spune Sabău. A participat de şapte ori la finalele Campionatului Naţional de box, iar în 1975 a devenit campion. În acelaşi an s-a calificat la Centura de Aur, unde a obţinut medalia de bronz la categoria 54 kg. „Am înfruntat atunci adversari din Venezuela, Polonia, Rusia şi România, pierzând semifinala cu vicecampionul european al categoriei, Mircea Tone. S-a pus problema să fiu selecţionat pentru Europene, dar trebuia să fac categoria 48 de kg. Am şapte meciuri internaţionale, şase câştigate şi unul pierdut“, povesteşte Sabău.

A înfiinţat la Carei clubul Sab-Gomez
În 1997 a reuşit să înfiinţeze la Carei clubul AS Sab Gomez, care de-a lungul anilor a adus pentru boxul judeţean o serie de succese interne, dar şi internaţionale.„Odată cu înfiinţarea acestei asociaţii cred că am făcut un lucru benefic pentru oraş, dar mai ales pentru tineri. Pe lângă activitatea sportivă, avem şi grupe de dansuri codreneşti, cu care am participat la toate sărbătorile, festivalurile şi manifestările culturale din judeţ. Eu am cunoscut dansurile la mine în sat şi le-am îndrăgit şi le predau cu mare drag tinerilor. Cu ansamblul de dansuri am călătorit prin aproape toată Europa“, spune el.
Gheorghe Sabău a înfiinţat o secţie de box feminin cu rezultate foarte bune pe plan naţional. „Am fost surprins să văd câte fete sunt interesate de box. Se antrenează la modul cel mai serios, iar rezulatele n-au încetat să apară. Avem câteva campioane naţionale“, mai spune antrenorul.

Ce-i place
Fire foarte întreprinzătoare, îi place să facă mereu câte ceva. „De când mă ştiu am fost mereu interesat să fac câte ceva, să organizez ceva. Poate şi de aceea cunoscuţii apelează mai mereu la mine când e de organizat câte ceva“, spune Gheorghe Sabău.

Ce nu-i place
Nu-i place nesportivitatea şi cei care nu-şi respectă adversarul. „Întotdeauna am fost adeptul fair play-ului şi sub acest aspect mi-am educat şi elevii. Boxul în esenţa lui este un sport nobil, al sportivităţii, însă din păcate am avut ocazia să am de-a face şi cu partea lui mai puţin sportivă“, povesteşte antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri

Care trebuie să fie calităţile unui bun boxer?
G.S – E un sport greu, cere forţă, viteză, dar în primul rând inteligenţă şi gândire rapidă. Modelul meu a fost Muhamad Ali, marele campion care de multe ori a câştigat tocmai prin lupta sa inteligentă.
Există vreo legătură între box şi dans?
G.S – Evident că există. Ambele se bazează pe mişcare, pe viteză şi la box dacă nu fucţionează jocul de picioare eşti pierdut. Avem dansatori care boxează bine...

Profil
Născut: 14 mai 1953, Stâna, judeţul Satu Mare
Studii: Liceul UNIO, profil mecanic
Experienţă: antrenează de 27 de ani
Familie: căsătorit, trei copii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite