Gheorghe Lăpuşan Deschide primul anticariat la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste câteva zile îşi va deschide primul anticariat la Satu Mare. Se mândreşte cu o impresionantă colecţie de picturi şi obiecte vechi. Antichităţile i-au transformat hobby-ul într-un mod de viaţă. 

S-a îndrăgostit iremediabil de obiectele vechi, iar de aproape 20 de ani, Gheorghe Lăpuşan colecţionează şi vinde obiecte vechi pe care le adună din târgurile de antichităţi din ţară, la care participă aproape săptămânal.

Peste câteva zile îşi va deschide primul anticariat la Satu Mare. „Vreau să le ofer sătmărenilor posibilitatea de a cumpăra, la preţuri acceptabile, lucruri de valoare. Poţi oferi cadou unei persoane dragi o icoană maramureşeană veche de 100 de ani la doar 100 de lei. Cred că sunt cele mai de valoare cadouri“, a spus Gheorghe Lăpuşan.

Întâlnire decisivă
Şi-a descoperit această latură a personalităţii sale imediat după Revoluţie, printr-o conjunctură. „Mi-a fost dat să cunosc un mare colecţionar de antichităţi sătmărean şi am rămas impresionat de obiectele pe care le deţinea. De câte ori îi admiram obiectele simţeam că mă regăsesc ca fiinţă. Aveau un mare impact asupra mea”, spune bărbatul.

La început, acesta doar admira lucrările însă după o perioadă a realizat că îşi doreşte să aibă şi el colecţii de obiecte vechi. Aşa a început să cumpere diferite obiecte, de la picturi la mobilă, obiecte din porţelan şi argint din diferite perioade istorice. Pe cele aflate într-o stare avansată de degradare le restaurează cu ajutorul unor colaboratori.
Autodidact, a  prins din zbor multe informaţii legate de antichităţi. „Nu am trecut niciodată pe lângă o carte care dezbătea arta în toate formele ei. Îmi culeg informaţiile din studii de specialitate, dar am şi cărţi tematice“, susţine colecţionarul. De multe dintre obiectele pe care le cumpără se ataşează sentimental, iar când simte că a primit tot ce şi-a dorit de la acel obiect renunţă mai uşor la el. Fiecare obiect achiziţionat îi aminteşte de persoana de la care l-a cumpărat. „E fascinantă această lume, dar, din păcate, este destul de închisă“, mai spune Gheorghe Lăpuşan.
Anticarul nu se vede preocupat de alt domeniu şi spune că se simte foarte bine înconjurat de obiectele lui. „În momentul în care ai cumpărat un obiect antic îl poţi savura şi numai atunci îţi dai seama de importanţa lui. Pentru mine aceste lucruri reprezintă originea noastră şi este foarte important să avem  o continuitate în privinţa obiectelor moştenite“, este de părere sătmăreanul. 

Întrebări şi răspunsuri
ADS: Cum faceţi diferenţa dintre un obiect fals şi unul autentic?
G.L.: Din experienţa acumulată în toţi aceşti ani mi-am format ochiul, ca să zic aşa, pentru obictele veritabile şi cele false. E ca mersul pe bicicletă. La o pictură, de exemplu, observi lejeritatea cu care autorul a realizat pânza.
ADS: Care este cel mai vechi obiect din colecţia personală?
G.L.: Greu de spus. Am argintărie din anii 1850, picturi realizate începând din anii 1900 încoace şi mobilier din perioada 1880.
Ce-i place
Nu are timp de alte hobby-uri. Târgurile de antichităţi din ţară îi ocupă tot timpul, însă puţinul pe care îl are la dispoziţie îl petrece în compania familiei.
Ce nu-i place
Când necunoscătorii întreabă de preţurile care li se par mari la unele obiecte. Nu-i place decât vremea frumoasă,  nu se simte confortabil atunci când este frig sau când plouă.

Profil

Născut:  14 aprilie 1970, Satu Mare
Studii: Liceul Agricol, Satu Mare
Stare civilă: Căsătorit, are o fetiţă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite