Gheorghe Istrăuan, model pentru sportul sătmărean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Istrăuan conduce destinele clubului CS UNIO de 32 de ani
Gheorghe Istrăuan conduce destinele clubului CS UNIO de 32 de ani

Gheorghe Istrăuan este unul dintre cei mai longevivi conducători de cluburi sportive din Satu Mare. Conduce CS UNIO de 32 de ani. Se declară un împătimit al sportului, microb pe care l-a avut încă din copilărie. Anul 2009 a însemnat pentru clubul UNIO un record pentru întreaga activitate a clubului.


„Mi-a plăcut să fac sport încă de mic copil şi în special handbalul a fost cel care m-a fascinat. Ce-i drept aveam şi modele în aceea perioadă, în care naţionala masculină a României domina pe plan internaţional acest sport.
Am început să practic handbalul din gimnaziu şi am continuat şi în liceu, însă totul la stadiul de semiprofesionism“, spune Istrăuan.
Mult mai mari performanţe a obţinut însă în arbitraj, unde a evoluat la cel mai înalt nivel din 1972 până în 2004. „Am arbitrat la nivel de primă ligă timp de 22 de ani, cu peste 500 de jocuri divizionare“, afirmă Gheorghe Istrăuan.

Gheorghe Istrăuan conduce destinele clubului CS UNIO de 32 de ani, perioadă în care clubul a obţinut performanţe notabile pentru sportul sătmărean. „Am fost numit vicepreşedinte pe 1 septembrie 1977, iar din 2002 sunt preşedintele acestui club. Chiar mă simt onorat să mă aflu la conducerea unuia dintre cele mai prolifice cluburi sportive din oraş. Cele 9 secţii ale clubului, judo, box, popice, şah, lupte, handbal, caiac canoe, culturism şi fotbal, au dat o serie de campioni naţionali şi componenţi ai loturilor naţio-
nale“, spune preşedintele.

Una dintre marile realizări, de care se simpte foarte mândru, este secţia de handbal care s-a înfiinţat chiar când a preluat conducerea clubului. „Am înfiinţat secţia de handbal împreună cu regretatul antrenor Pengas Attila, care de-a lungul anilor, a fost un mare şlefuitor de talente al acestui sport. În 1980 a venit ca antrenor la club Ioan Palko, care a înfiinţat o echipă competitivă şi cu care a promovat în divizia B după barajul din 13-15 mai de la Curtea de Argeş“, spune Istrăuan.
Şi ca o coincidenţă, peste ani, tot în luna mai, dar în 2009 şi tot cu Palko la timonă, CS Satu Mare, grupare construită pe scheletul fostei echipe a CS UNIO, avea să promoveze în Liga Naţională.

Rezultate de excepţie în 2009


Anul 2009 a însemnat pentru clubul UNIO un record pentru întreaga activitate a clubului, un an cu cele mai bune rezultate din istorie.
S-au obţinut 36 de medalii din care 16 de aur, 10 de argint şi 10 de bronz.
Cei mai valoroşi sportivi au fost cei ai seţiei de judo, care au luat 24 de medalii, iar sportivul Vlad Sabău a obţinut un record naţional la CM de popice din Germania. Preşedintele Istrăuan se arată foarte mulţumit de aceste rezultate care au venit şi într-o perioadă foarte grea financiară. „Vreau să mulţumesc în special patronatului societăţii UNIO, care a fost alături de noi şi la bine, dar mai ales la rău“, încheie Gheorghe Istrăuan.

întrebări şi răspunsuri

Care este nivelul sportului sătmărean la ora actuală?
G.I.: Luat la nivel de ţară este undeva la nivelul mediu. S-a mai ridicat ceva în ultimii doi ani, odată cu promovarea celor două echipe de handbal şi baschet.

Care este obiectivul de viitor al clubului?
G.I.: Mi-aş dori tare mult o medalie la competiţii de mare anvergură precum Campionate Europene, Mondiale sau de ce nu Olimpiadă, lucru perfect realizabil la secţii precum cele de judo, popice sau şah.

ce-i place
Îi place tot ce înseamnă sport. „Mi-a plăcut până la o anumită vârstă să-l practic, însă acuma mă rezum doar să-l privesc la televizor. Până la urmă, sportul este viaţa mea de zi cu zi, sunt în fenomen de atâţia ani şi fac această muncă cu o plăcere deosebită.” declară preşedintele.

ce nu-i place
Nu-i place să apară în mass media, deoarece consideră că acolo trebuie să apară sportivii şi antrenorii. Nu suportă minciuna, după cum nu agrează deloc manelele.

Profil
Născut. 14 mai 1954, sat Ady Endre, Satu Mare.
Studii. Şcoala Tehnică.
Familie. Un copil.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite